maandag, 31 augustus 2015 02:00

Vampierenspel

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

De mensen proberen van alle vampiers terug gewone mensen te maken, terwijl de vampiers onderling uitvechten wie de beste is.

Beschrijving van de activiteit

Inkleding

Er was eens … In het dichtbegroeide bos liet het bladerdak weinig zonlicht door. Bruno was onderweg naar het huisje van zijn oom, de veldwachter. Het was muisstil in het bos. Bruno probeerde zichzelf wat moed in te pompen door een vrolijk melodietje te fluiten. Maar al snel stopte hij daarmee omdat hij achter zich iets hoorde. In een versneld tempo stapte Bruno op het huisje af. Er brandde licht, zijn oom moest dus thuis zijn. Toen Bruno het huisje binnenstapte, was zijn oom aan het telefoneren. Aan zijn stem en zijn serieuze blik te oordelen, moest het gesprek over iets belangrijks gaan. “Dat zal ik doen.“, zei hij, “Ik vertrek meteen.” Hij legde de hoorn op de haak en draaide zich naar Bruno. “Ik moet in de buurt gaan patrouilleren, er is ingebroken in het ziekenhuis. Blijf binnen, doe de deur op slot, en laat geen onbekenden binnen.” “Maar“, zei Bruno, ”wat is er dan gestolen?” Bruno’s oom antwoordde met trillende stem: “Bloed”.

Speluitleg

Alle spelers krijgen een grote enveloppe mee. Hierin bevindt zich een omschrijving van het personage dat ze moeten spelen en enkele benodigdheden voor hun rol. De inhoud van de enveloppe is strikt geheim en mag pas gelezen worden vanaf het moment dat alle spelers ver genoeg van elkaar verwijderd zijn.

De spelers van ons bosspel zijn

 • Mensen: vinden in hun enveloppe een spelwimpel, een pascode (zie verder) en een rood kaartje. De spelwimpel moeten ze vanachter in hun broek steken, zó dat hij er nog voor tweederde uithangt. De spelwimpel symboliseert hun leven, het rode kaartje hun bloed.
 • Vampiers: vinden in hun enveloppe een plastieken zakje met twee bloedkaartjes (die gestolen werden uit het ziekenhuis) en een spelwimpel. Net als de mensen moeten de vampiers hun spelwimpel vanachter in hun broek steken.
 • Professor Heal: (slechts 1 persoon) vindt in zijn enveloppe een spelwimpel, de pascode, 4 knoflookkaartjes, 10 bloedkaartjes. Hij krijgt ook (heel belangrijk!) een brede, gemakkelijk zittende lange broek. Het is belangrijk dat je deze enveloppe aan een persoon geeft die goed kan lopen.

De pascode

Om ervoor te zorgen dat de mensen elkaar in het begin van het spel vinden, hebben ze een pascode nodig. “Als je aan een mens een vraag stelt, begint zijn antwoord met de letter waarmee je vraag geëindigd is.” Een vampier doet dat niet.

Het spel

De vampiers zijn egoïstische, bloeddorstige wezens die een dubbel doel hebben: het veranderen van alle mensen in vampiers en zelf zoveel mogelijk bloed verzamelen. Als een vampier iemand tegenkomt, mens of vampier, zal hij direct in actie schieten om bloed te verzamelen. Als een vampier de spelwimpel van een mens kan uittrekken, dan wordt de mens een vampierknecht en geeft hij zijn bloedkaartje aan zijn meester. Vampierknechten moeten hun meester beschermen en ervoor zorgen dat hij zoveel mogelijk bloedkaartjes verzamelt.

Vampierknechten zijn echter zeer kwetsbaar. Als een mens hun spelwimpel kan uittrekken, veranderen ze terug in een mens (met bloedarmoede, zie hieronder). Vampiers kunnen niet tegen knoflook. Als een mens aan een vampier een knoflookkaartje in plaats van een bloedkaartje geeft, kan de vampier gedurende 30 seconden niet bewegen. De mens behoudt dan zijn bloedkaartje en blijft dus mens.

Als een vampier de spelwimpel van een andere vampier kan uittrekken, moet de verliezer één rood kaartje afgeven aan de winnaar. Heeft hij geen rode kaartjes meer, dan wordt hij een vampierknecht. Een vampier wiens spelwimpel wordt uitgetrokken, mag 30 seconden niet bewegen. Als een vampier, die zelf al vampierknechten heeft, van zijn wimpel beroofd wordt (door een andere vampier), worden al zijn knechten automatisch knecht van de nieuwe meester. Als een vampier zijn spelwimpel verliest aan een mens, wordt hij verdoofd (zie verder).

De mensen moeten het in dit spel opnemen tegen de bloeddorstige vampiers. Gelukkig worden ze daarbij geholpen door professor Heal, een specialist op het vlak van vampierenbestrijding. Het doel van de mensen in dit spel is van alle vampiers terug gewone mensen maken. Hoe dat moet, kan je lezen in onderstaand artikel van professor Heal.

Hoe zich beschermen tegen vampiers?

 1. Zoek andere mensen en vorm een groep: als je iemand in het bos tegenkomt, toets dan aan de hand van de pascode of hij een mens is. Als dat niet het geval is, wees dan op je hoede.
 2. Verdoof de vampiers die je tegenkomt. Dat kan door de spelwimpel uit hun broek te trekken. Wanneer je dat hebt gedaan, vraag dan aan de vampier of hij je een rood kaartje kan geven. Kan hij dat, dan is de vampier voor 30 seconden niet in staat om te bewegen. Als de vampier niet over een bloedkaartje beschikt, dan verandert de vampier terug in een mens, maar dan wel een mens met bloedarmoede. Mensen met bloedarmoede moeten op de grond blijven liggen tot ze een rood kaartje toegediend krijgen van dokter Heal.
 3. Elimineer de verdoofde vampiers: gedurende 30 seconden heb je de tijd om een verdoofde vampier de magische broek van professor Heal aan te trekken. Lukt dat, dan verandert de vampier in een mens.
 4. Er bestaan manieren om jezelf te beschermen tegen vampiers. Als een vampier je spelwimpel uittrekt en je geeft hem een knoflookkaartje, dan sla je op die manier zijn aanval af en blijf je mens. De vampier die een knoflookkaartje krijgt, mag zich gedurende 30 seconden niet bewegen. Een goede kans dus om hem terug mens te maken door hem de broek aan te trekken.

Benodigd materiaal

 • 1 Enveloppe per speler (inhoud zie spelverloop)
 • 1 Bloedkaartje per mens + 10 voor professor Heal
 • 4 Knoflookkaartjes
 • 1 Ruim zittende broek

Tips

 • Leg, voor je de enveloppen uitdeelt, heel het spel uit, zodat iedereen weet wat de bedoeling van het spel is, of je nu mens of vampier bent. Het is immers goed mogelijk dat iemands rol tijdens het spel een paar keren verandert.
 • De broek en de knoflookkaartjes mogen van mens tot mens doorgegeven worden. De broek moet steeds in mensenbezit zijn zolang er nog mensen zijn. Knoflookkaartjes zijn van geen nut voor vampiers. Alleen professor Heal kan mensen met bloedarmoede genezen.
 • Het spel hoeft niet te stoppen als er geen mensen meer zijn, de vampiers moeten immers onderling nog uitvechten wie de beste is. Op het moment dat alle vampiers mensen geworden zijn, stopt het spel.
 • Spreek af dat je de verdoofde vampiers die terug ontwaken de kans geeft om terug te vertrekken.
 • Leuk spel voor halloween

Aanvullende informatie

Lees 5413 keer Laatst aangepast op maandag, 19 december 2022 21:04
Log in om reacties te plaatsen