zondag, 31 januari 2021 11:38

Stekje van de fuchsia

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ontdekken welke planten makkelijk gestekt kunnen worden en hierdoor je eigen kamer planten krijgen.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Professor plof heeft voor Bas Ros en Rebbel een onderzoek gedaan naar buitenspelen. en naar spelen in de groene omgeving. Hierdoor heeft Bas Bos besloten dat er binnen in alle huizen van Hotsjietonia ook meer planten moeten komen te staan zodat er meer groen is als je even binnen moet zitten.

Thema introductie welpen

Mowgli en Shanti zitten graag in de Jungle. Ze vinden het fijn tussen het groen. Bij de Talaab poel verteld Bagheera dat dit ook uit een onderzoek is gekomen. Graag wil hij dat iedereen meer tussen het groen zit en hiervoor heeft hij een plannetje bedacht.

De activiteit

Buiten spelen is fijn. Er zijn veel onderzoeken gedaan over buitenspelen en buiten zijn. Als je vaak buiten bent ben je vaak blijer, gelukkiger, rustiger en gezonder. Je schijnt zelfs beter te kunnen leren en onthouden als er groene planten in de klas/kamer staan.

Hoe komt dat? Mensen ademen lucht in, halen de zuurstof eruit en ademen kool-dioxide uit. Bij planten is het net andersom. Planten halen kooldioxide uit de lucht en zetten dat weer om in zuurstof. Planten maken de lucht dus schoon en zorgen dat de lucht gezonder is.

Een schone en frisse lucht in huis is belangrijk voor je gezondheid. Wij mensen houden erg van groen. In huis staan vaak planten voor de gezelligheid, omdat ze mooi zijn en zorgen voor een gezonde groene omgeving.

Opdracht 1: Stekken

Vraag of je een kamerplant mag stekken. Of misschien heeft je oma of de buurvrouw wel een plant die goed te stekken is. Dit kan door een stukje van tenminste 4 cm en hoogstens 10 cm af te knip-pen en dat in een glas met water te zetten. Dan is het geduld hebben en wachten tot er wortels aan komen. Als de wortels zo’n 4 cm lang zijn kan je het plantje in een potje met aarde zetten. Doe dat heel voorzichtig zodat de wortels niet stuk gaan. En als je stekkie het goed doet kan je zelf weer stekkies uitdelen. Zo wordt de wereld steeds groener!

Opdracht 2: Je eigen tuintje

Als je helemaal de smaak te pakken hebt kan je in een kratje/kistje, waar bijvoorbeeld mandarijnen in hebben gezeten, een minituintje maken. Bekleed de binnenkant van het kistje met een vuilniszak en doe onderin een laagje kiezelstenen en daar bovenop aarde. Zet er wat planten in en versier je tuintje door bijvoorbeeld een paadje aan te leggen van steentjes, van een spiegeltje maak je een vijver, van stukjes hout kan je een huisje of een bruggetje maken. Zet het kistje op een lichte plaats en geef de plantjes af en toe wat water.

Benodigd materiaal

  • Kamer planten die te stekken zijn bijvoorbeeld de citroengeranium
  • Potjes met potgrond

Tips

Lees 670 keer Laatst aangepast op zondag, 31 januari 2021 12:51
Log in om reacties te plaatsen