dinsdag, 12 januari 2021 12:52

Windchil met Bas Bos op de speelplaats

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ontdekken dat buitenspelen in de winter erg lekker kan zijn.

Beschrijving van de activiteit

Stuiter zit bij Bas Bos en Rebbel binnen. Bas en Rebbel willen graag naar buiten, maar stuiter vind het te koud. Bas verteld dat Nederland een gematigd zeeklimaat heeft, met milde winters. Toch kan het behoorlijk vriezen in de winter. En in de wind kan het nog veel kouder aanvoelen dan wanneer je op een beschut plekje staat, dit noemen we ‘windchill’.

De gevoelstemperatuur wordt berekend uit een combinatie van luchttemperatuur en gemiddelde windsnelheid. Gemiddeld komt de gevoelstemperatuur 3 dagen per jaar onder de -15 graden, op 10 dagen per jaar onder de -10 graden en eens in de 2 jaar voelt het kouder dan -20 graden.

De bevers ontdekken hoe je warm kunt blijven, zodat je toch buiten kunt spelen als het koud is. Je begint natuurlijk met warme kleren zoals een dikke jas, muts, sjaal, wanten, dikke sokken.

Op een plekje uit de wind is het minder koud dan in de wind. Kruip dicht tegen elkaar aan.Je kunt stampen met je voeten, in je handen klappen, je benen warm wrijven. Blijf in beweging.

Laat bijvoorbeeld een denkbeeldige hoelahoep rond de armen, benen, nek, het lichaam draaien. Gooi de hoelahoep in de lucht en vang hem weer op, alles kan met een denkbeeldige hoelahoep. Doe renspelletjes zoals tikkertje of overlopertje.

Hebben de bevers het nu lekker warm?

Lees 1435 keer Laatst aangepast op dinsdag, 12 januari 2021 13:13
Log in om reacties te plaatsen