zondag, 15 november 2020 15:06

Reuze snoepjes

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Bevers laten snoepjes groeien!

Beschrijving van de activiteit

Rozemarijn is in de tuin bezig. Ze is appels aan het plukken. Een paar weken geleden zaten er alleen nog maar hele kleine appeltjes aan de boom, maar nu zijn ze genoeg gegroeid om geplukt te worden. Rozemarijn weet echt alles over tuinieren, en ze is er ook heel goed in. "Planten zijn heel makkelijk hoor!" vertelt Rozemarijn. "Je hoeft ze alleen af en toe wat water te geven, en dan komen de vruchten vanzelf."

Wanneer Stuiter en Rozemarijn klaar zijn met appels plukken gaan ze binnen even lekker wat drinken. Stuiter mag ook een snoepje uitkiezen. Professor Plof komt de keuken binnen. "Oe, lekker, een snoepje!" roept de professor, en hij stopt gauw een beertje in zijn mond. "Wist je dat je snoepjes ook kunt laten groeien door ze water te geven? Kom mee, Stuiter, dan laat ik je zien hoe het werkt!". Natuurlijk heeft Stuiter daar wel oren naar!

Zo werkt het

Zoek 4 dezelfde winegums uit en zet 3 bekers met water klaar. In 1 beker los je 3 eetlepels suiker op, in 1 beker los je 3 eetlepels zout op, en in de laatste beker doe je alleen water. Als het suiker en de zout opgelost zijn mag je in elke beker 1 winegum beertje leggen. Zorg dat je 1 beertje apart houd om te vergelijken. Na een paar uur (het liefst een dag) mag je de snoepjes uit het water halen om te zien wat er is gebeurd.

Uitkomst van de proef

Als het goed is is het snoepje in gewoon water het meeste opgezwollen en het snoepje in zout water het minste/helemaal niet.

Benodigd materiaal

Per proef

  • 4 dezelfde winegums (bijvoorbeeld haribo beertjes)
  • 3 glazen of bakjes
  • Water
  • 3 eetlepels zout
  • 3 eetlepels suiker

Tips

  • Voer het proefje van tevoren zelf al uit. Dan kun je wel alle stappen doen, maar hoef je niet zo lang te wachten.
  • Er zijn nog meer proefjes die je kunt doen met snoepgoed, bijvoorbeeld:
Lees 1229 keer Laatst aangepast op woensdag, 30 december 2020 20:03
Log in om reacties te plaatsen