maandag, 31 augustus 2015 02:00

Voor de Somalische kust

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Postenspel in post of hike die ook uitgebouwd kan worden naar een grote, gezamenlijke activiteit.

Beschrijving van de activiteit

Achtergrond

Ook nu zijn er nog piraten. Je hoort bijvoorbeeld vaak over piraten in Somalië. Eén van de grootste oorzaken van de piraterij in Somalië is volgens sommigen het onvermogen van de internationale gemeenschap om enkele grote problemen in Somalië aan te pakken: armoede, politieke en sociale problemen. Doordat Somalië geen functionerende overheid meer heeft en niet meer in staat is om zijn wateren te beschermen, wordt er door buitenlandse vissers massaal illegaal gevist in de Somalische wateren, nota bene mét bescherming van de internationale vloot. Dit heeft tot gevolg dat de Somalische vissers een geringe vangst krijgen en in de financiële problemen komen. Ook wordt er illegaal gif en radioactief afval gedumpt door buitenlandse schepen, wat ernstige milieuschade oplevert (bron: Wikipedia).

Opzet van het spel

Dit spel wordt gespeeld in twee groepen op een groot, afgezet speelveld. Het liefst met twee ploegen tegen elkaar, maar eventueel kan ook één ploeg in tweeën worden gesplitst.

Het ene team is een groep Somalische vissers. Het doel van de Somaliërs is om aan het einde van het spel met nog zoveel mogelijk mensen in leven en op vrije voeten te zijn. Er zijn vier rondes van drie minuten. Aan het einde van iedere ronde moet aan de spelleider worden getoond dat er twee dollar per persoon is verdiend. Hebben de vissers aan het einde van de ronde te weinig geld bij elkaar gebracht, dan ligt er per twee dollar tekort een speler uit het spel. Dit is/zijn degene(n) die het minst heeft/hebben verdiend.

Vis vangen

De meest logische manier om geld te verdienen, is vis vangen. Eén vis is twintig dollarcent waard, dus dat is tien vissen per persoon. De vissen liggen verspreid over het speelveld. De Somaliërs krijgen ieder een prikstok om de vissen op te prikken. Ze mogen ze niet met de hand aanraken.

Het doel van het andere team is om zo weinig mogelijk vis voor de Somaliërs over te houden. De eerste twee ronden speelt dit team illegale, buitenlandse vissers. Ze worden in groepjes van twee opgesplitst (eventueel één trio bij een oneven aantal). Elk duo vormt samen een ‘schip’. Ze hebben een grote sneeuwschuiver waarmee ze samen alle vis wegschuiven uit het speelveld. Vis die door hen is weggeschoven, is voor altijd uit het spel, terwijl vis die van de vissers wordt gekocht, gedurende een volgende spelronde weer door de spelleider wordt ‘teruggegooid’. Ieder schip met buitenlandse vissers krijgt ook een dobbelsteen mee.

Piraat uithangen

De Somaliërs kunnen ook geld verdienen door de piraat te gaan uithangen en schepen ‘aan te vallen’ (te tikken). Met hoe meer piraten tegelijk ze dit doen, hoe meer kans ze maken. Piraten delen hun buit echter niet met Somalische vissers, die zullen nog steeds voor hun geld moeten vissen.

De eerste twee ronden gaat het zo: de vissers leveren per persoon een vis in bij de spelleider (of twintig dollarcent), in ruil voor een piratenhoofddoek. Deze moeten ze verplicht het hele verdere spel dragen.
Piraten mogen in groepjes proberen een buitenlandse vissersboot te tikken. Als dit lukt, wordt er om de beurt met een dobbelsteen gegooid (twee dobbelstenen als het spel met meer dan twaalf personen wordt gespeeld). Het aantal ogen van de worp wordt bij het aantal bemanningsleden opgeteld (bij de vissers dus twee, bij de piraten zoveel als het aantal personen waarmee ze besluiten te spelen). Wie zo op het hoogste aantal uitkomt, wint.

Winnen de buitenlandse vissers, dan liggen alle piraten die aan de aanval meededen voorgoed uit het spel. Winnen de piraten, dan krijgen zij de sneeuwschuiver en de vis die het schip op dat moment bij zich heeft. De sneeuwschuiver mogen ze houden (om vis mee op te scheppen), of verkopen voor één dollar per piraat.

Let op: de overwonnen, buitenlandse vissersboot verandert vanaf de volgende ronde in een politieboot. Politieduo’s rennen hand in hand door het speelveld om piraten af te tikken (alleen deelnemers met een hoofddoek dus). Een piraat die is afgetikt, ligt uit het spel. Ter verdediging kunnen piraten wapens kopen voor één dollar per persoon. Als een piraat met een wapen wordt getikt, wordt met een dobbelsteen gegooid. Bij een één of een zes gaat de piraat vrijuit.

Laatste twee ronden

De laatste twee ronden veranderen de nog overgebleven buitenlandse vissers in westerse handelsschepen (politie blijft politie). Ze worden opnieuw verdeeld over twee subgroepen (minimaal drie mensen per groep, anders houd je het bij één subgroep). Elke subgroep vormt samen een groot handelsschip. Als er geen buitenlandse vissersschepen meer over zijn, verandert één politieboot wel in een handelsschip. Ze ‘lozen afval in de zee’, door samen afzetlint af te rollen. Alle vis die door het lint wordt aangeraakt, of door afzetlinten wordt ingesloten, raakt vergiftigd. Vergiftigde vis is niets meer waard. Ook dit is een blijvend effect.

Iedere piraat die een handelsschip aan wil vallen, moet een wapen hebben. Zodra een groep piraten iemand van een handelsschip heeft getikt, mag de politie de piraten niet meer tikken (ze hebben tenslotte gijzelaars). Weer wordt met dezelfde regels met de dobbelsteen gegooid. Als het handelsschip wint, liggen alle deelnemende piraten uit het spel. Als de piraten winnen, wordt nogmaals met de dobbelsteen gegooid. Als ze 1 gooien, worden ze alsnog met z’n allen door de politie opgepakt, als ze 2 gooien, besluit de overheid geen losgeld te betalen en verdienen ze slechts één dollar per persoon aan buit, als ze 3 of hoger gooien, zijn ze binnen. Ze hoeven dan de rest van het spel alleen nog uit de handen van de politie en de marine te blijven.

De bemanning van een overwonnen handelsschip verandert de volgende ronde in de marine. Zij hoeven niet hand in hand te lopen, maar mogen gewoon individueel piraten aftikken. Gewapende piraten gaan bij hen alleen nog vrijuit als ze 6 gooien.

Na de vier ronden

Hoeveel Somaliërs zijn er na vier ronden nog over?

Voorbereidingstijd

Maximaal uur aan materialen maken en verzamelen en vervolgens een veld uitzetten.

Benodigd materiaal

  • Afzetlint
  • Haringen
  • Papierprikkers/stokken met scherpe punt (één per twee deelnemers)
  • Sneeuwschuivers (één per vier deelnemers)
  • ‘Vissen’ (bijvoorbeeld stukjes karton en/of piepschuim,of afbeeldingen, twintig per deelnemer)
  • Piratenhoofddoeken (één per twee deelnemers)
  • Dobbelstenen (één per vier deelnemers)
  • Wapenkaartjes (één per twee deelnemers)
  • Speelgeldbriefjes/muntjes à twintig dollarcent (twintig per deelnemer)

Tips

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 1 Einde aan armoede, doel 2 Einde aan honger, en doel 8 Fatsoenlijke banen en economische groei.

Lees 2274 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 11:16
Log in om reacties te plaatsen