dinsdag, 29 september 2020 15:42

Diner route door de geschiedenis

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bewust worden waar je eten vandaan komt. Contacten met mensen uit heel de wereld heeft sterke invloed op eetgewoontes. Laat het eten je goed smaken op een diner route door de geschiedenis.

Beschrijving van de activiteit

 1. Op 24 aug 1609 verleende de Japanse Shogun Tokugawa Leyasu de Nederlandse handelspas, waarmee Nederlandse schepen vrije toegang kregen tot Japanse havens. Hiermee begon een 250 jaar exclusief Nederlandse handelsbetrekking met Japan. Sushi begon als streetfood en begin 19e eeuw kreeg het zijn huidige vorm.  Allerlei recepten worden op zeer uitlopende sites gegeven. Stel jullie eigen Sushi menu samen. 
 2. De indische rijsttafel is een gekoloniseerde uitvinding. De verschillende gerechten komen uit de verschillende streken of families. Deze zijn samengevoegd door de overheerser omdat hij overal van wilde proeven. Je kunt per tweetal een onderdeel van een indische rijsttafel maken. Maak afspraken over wie welk recept maakt. En het drankje wat je serveert is een heerlijk kopje thee.
 3. Heerlijk even pizza eten. Pizza is oorspronkelijk een plat brood met de restjes eten van de vorige dag erop. Voor een vissersfamilie is dat pizza met vis. Een landbouwer zal eerder spinazie, tomaat of kaas op zijn pizza gehad hebben. Nu een heerlijke delicatesse met vele verschillende smaken. Maak een pizza party. Grote tip!!! Je eigen gemaakte pizza, calzone of flammkuchen is echt veel lekkerder dan de in cellofaan en korton geleverde  exemplaar. 
 4. Tapas & mezze, allerlei kleine hapjes vervangen in vele landen het voorgerecht. In Spanje en Griekenland vervangt dit zelfs de hele maaltijd. Maak gezamenlijk een tapas diner. Vertel bij je gerecht waar het recept oorspronkelijk vandaan komt. Je smaakpapillen kunnen in een avond de wereld proeven zonder een grote wereldreis te maken.
 5. De dutch oven (grote zware gietijzeren pan) is een 17e eeuwse uitvinding. Revolutionair, grondstof besparend, makkelijk te verplaatsen en multifunctioneel volgens de standaarden uit die tijd. De Nederlandse scheepvaarders namen deze kookpotten mee op hun reis. De kolonisten verspreiden ze weer verder de binnenlanden in. Hoewel in Nederland dat ding allang niet meer in gebruik was en vele van duitse en engelse makelaardij waren, bleef het de naam dutch oven houden. Bereid samen een maaltijd met voorgerecht, hoofdmaal en nagerecht op deze pot. www.kampvuurkok.nl Helemaal terug in de tijd kun je eten met je eigen houten bestek. Naast het koken op kampvuur was de vaardigheid om zelf een lepel te snijden vanzelfsprekend. www.eemlepel.nl www.vers-hout.nl kijk ook op youtube 
 6. De wereld van koffie en thee maakt een reis door de geschiedenis en de wereld. Leuk om in te verdiepen en een proeverij van te maken. Koffiehuizen en theetuinen. Een high tea of afternoon tea is een smaakvolle britse traditie. Doordat de hogere sociale klassen in de achttiende eeuw het diner naar heel laat in de avond verschoven kwamen de mensen rond vier uur met een enorm hongergevoel te zitten. Hertogin van Bedford liet bedienden rond die tijd thee met sandwiches brengen. Dit werd steeds uitgebreider en verspreidde zich door Engeland. Leef je uit met het maken van een high tea met o.a scones, sandwiches, muffins, taartjes en veel meer lekkers. 
 7. Kom je ook op mijn feestje? We eten PPPP. Ga terug in je eigen geschiedenis. Op verschillende locaties ligt een heerlijke feest traktatie. Met een groepje van zes ga je de verschillende locaties langs. Je gaat terug in je eigen geschiedenis en verplaats je telkens op een ander speelgoed. Step, springtouw, lolobal, skippy bal, waveboard, skateboard, hinkelen, hoepelen, steltlopen, roeiboten, vlotten, knikkeren, stuiterballen, bakfiets etc. zijn jouw vervoermiddel. Maak afspraken met de locaties waar je aankomt. Het is niet de bedoeling dat pap of mam de hele dag aan het pannenkoeken of poffertjes aan het bakken zijn. Zorg dat je pizza of patat voorbereid is en dat je het alleen af hoeft te maken. Helaas je gaat niet helemaal terug naar je kindertijd soms spring je snel terug naar het nu.

Benodigd materiaal

Per variatie op dit thema heb je verschillende materialen nodig. Zoek de gerechten op die bij je gekozen thema komen. Kijk de gerechten door en bepaal je benodigde materiaal.

Veiligheid

Corona tijd vraagt op dit moment om met max 6 personen op bezoek te komen. Neem de ruimte voor elkaar. Denk aan de 1,5 meter en extra hygiëne. Bij mooi weer kan je daarom dit liever buiten doen.

Tips

 • Houd je aan een duidelijk thema. Maak gebruik van een thematisch kookboek. Dit heeft als voordeel dat er gevarieerd recepten in een thema in staan. Je hebt minder kans (bijna) hetzelfde gerecht tegen te komen en je wordt uitgedaagd iets nieuws te maken. Kortom het geeft gemak in het organiseren van je thema.
 • Je activiteit zal sterker geaccentueerd en onthouden worden als je het in stijl aankleedt. Denk aan met muziek, passend servies en evt. andere entourage. Even een foto op insta, facebook en krant geeft een mooi P.R. mist de alcohol niet al te zichtbaar in beeld is. (zeer kritische mensen geen voer tot zeuren geven)
 • Wil je dineren als een ontdekkingsreiziger. Varend op een vlot kun je dineren.
 • Verdeel het werk over de groep. Maak goede afspraken en kom ze na ook op de locaties waar je te gast bent. 
 • Ben je zelf nog niet uitgekookt maar je groep wel. Je ontmoet altijd soortgenoten (scouts gek op koken) op een kook HIT.
Lees 936 keer Laatst aangepast op zaterdag, 03 oktober 2020 12:26
Log in om reacties te plaatsen