vrijdag, 18 september 2020 10:24

Babybal

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

De energie kwijt raken en veel plezier te hebben.

Beschrijving van de activiteit

Je zet een parcours af van minimaal 5 punten waar de spelers langs moeten rennen en aantikken. Je hebt een bal nodig. Je begint met z’n alle in een kring, waarin iedereen begint als een “ei”. Gooi de bal naar elkaar over en roep tegelijk diegene zijn/haar “levensfase” (bijvoorbeeld in de eerste ronde “ei”). Wanneer degene die gooit niet vangbaar gooit of de ander de bal niet vangt, moet degene die het “fout” deed de bal zo snel mogelijk oppakken en de andere spelers afgooien. Wanneer de  gooier de verkeerde levensfase roept bij het gooien, moet degene die de bal heeft gevangen deze omhoog gooien, zodat de rest tijd heeft om te rennen naar het parcours.

De rest van de spelers moet vervolgens het afgezette parcours zo snel mogelijk af rennen zonder geraakt te worden door de bal. Belangrijk hierbij is dat je elk punt van het parcours in de juiste volgorde aanraakt. Bij elk punt van het parcours ben je veilig zolang je dat punt aanraakt. Je kan dan dus niet afgegooid worden. Wanneer je het parcours succesvol hebt afgelegd zonder geraakt te worden door de bal ga je naar de volgende levensfase (bijvoorbeeld van “ei”naar “baby”).

De mensen die het niet is gelukt het parcours af te leggen zonder geraakt te worden en degene die de bal gooit, die evolueren niet naar de volgende levensfase. 

Vervolgens speel je een nieuwe ronde waarin mensen dus in verschillende levensfasen zitten. Elk leven gaat dezelfde levenscyclus af: je begint in de levensfase “ei” -> baby -> dreumes -> peuter -> kleuter -> kind -> tiener -> puber -> jong volwassene -> volwassene -> 50+’er -> bejaarde (of om het lastiger te maken oma/opa) -> dood en als laatste levensfase wordt je een “ster”.

Degene die als eerste de levensfase “ster” bereikt die wint. 

Benodigd materiaal

1 Bal (Liever niet een erg harde)

Veiligheid

  • Let goed op of er geen obstakels op het parcours ligt, waar de scouts overheen kunnen vallen of tegen aan kunnen rennen.
  • Zorg er ook voor dat men niet te hard gooit met de bal.

Tips

  • Als je het spel langer wilt maken kan je natuurlijk er nog extra levensfasen eraan toevoegen zoals, een spook, zombie, etc. Of juist korter maken door levensfasen weg te laten.
  • Om het spel makkelijker te maken kan je er voor kiezen om de spelregel in te stellen dat wanneer je de eerste keer geraakt wordt je terug moet naar het begin van het parcours en de tweede keer niet evolueert. Dit is zeker handig wanneer je met maar een stuk of 5 á 6 man speelt.
Lees 2170 keer Laatst aangepast op zaterdag, 19 september 2020 16:14
Log in om reacties te plaatsen