maandag, 31 augustus 2015 02:00

Groentes en kruiden langs het tuinpad

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ambachtelijk kruiden kweken combineren met oud-Hollandse gebruiken en tradities. Zo leren de kinderen dat groentes niet uit de koelkast of supermarkt komen en hoe 'vroeger' mensen alles zelf deden.

Beschrijving van de activiteit

Rondom het dorpsplein is er altijd wat te doen. In Hotsjietonia is het vandaag 'oud-Hollandse-markt' en alle bewoners hebben leuke dingen van vroeger die je zelf kan doen. Vroeger deed je alles zelf maar nu hebben ze dat verdeeld en op de markt kunnen ze dat dan uitwisselen. Rozemarijn kan er veel vertellen over hoe je groentes en kruiden kan kweken en wat je er dan mee kan doen.
Deze activiteit kan je op twee manieren doen:

 1. Laat Rozemarijn langskomen of begin met een brief, vervolgens is er een speurtocht naar haar tuintje (in de dichtstbijzijnde volkstuin). In de volkstuin regel je een rondleiding over de tuin van/door een van de tuiniers. In overleg heeft de tuinier misschien wel wat groentes of kruiden die je kan uitproberen (bv wortels of iets dat je rauw kan eten, of munt waarmee je thee kan zetten). Afhankelijk van het volkstuincomplex kan je misschien ook wat warm maken en koken, eventueel neem je een klein (esbit)brandertje mee. Tussendoor kun je spelen als soeptikkertje of groentenmemory, kwartet doen. Zie onderdeel twee voor activiteitenideeën.
 2. Richt het lokaal, plein of veld in met 'echte' marktkraampjes van de verschillende bewoners. Zo heeft Stanley een hippe kraam met veel aluminiumfolie en kerstlampjes, bij Noa veel kleurige stofjes en kruiden, van Professor Plof met veel wit en lakens en kruidenboeken, Fleur met papier, lijm en stiften enz.

Bij Keet kunnen ze allerlei oud-Hollandse spelen doen. Zie hiervoor de activiteit 'echt oud hollands' of bijvoorbeeld soeptikkertje Verder kan je van alles in een tuin tegenkomen: planten, dieren. Dat kun je in een spelletje verwerken zoals ‘schipper mag ik overvaren’, als dier – kikker, vogel, mier, poes, hond, kip, konijn, vlinder, hommel, lieveheersbeestje. Je kunt er ook geluid bij laten maken. Schipper mag ik overvaren is een spel, dat ook al generaties lang wordt gespeeld. In plaats van schipper kan je natuurlijk 'rozemarijn mag ik plantjes kweken ... zaadjes potten...' zingen.

Bij Stanley gaan ze een kweekkasje maken, met ijzerdraad kan je een huisje in elkaar buigen en met plasticfolie bedekken. Een andere optie is een petfles waar je als leiding de bodem uitsnijdt. Deze kunnen ze op een bloempotje zetten. Natuurlijk kunnen ze hem versieren
Nog een optie is een sap-pak. Hier knip je een lange zijkant uit ( als je een begin maakt dan kunnen bevers dit best zelf), de zijkanten kunnen versiert worden bij fleur. Bij rozemarijn/plof kunnen ze er dan iets in zaaien.

Noa heeft lekkere muntthee gezet, misschien heeft ze met andere kruiden ook wel andere thee soorten (denk bv aan groene thee, kamille enz.). Kruidenthee kan gezond zijn, misschien kan Professor (of de verpakking) daar wel iets over vertellen.

Fleur vindt dat huisje van Stanley een beetje saai. Kunnen ze er geen leuke raampjes en deurtjes op plakken? Met papieren sliertjes en wat lijm is het kweekkasje reuze hip te maken.

Rozemarijn/professor: Groentes kweken, in kleine potjes (bv kleine turfpotjes uit een tuincentrum) of in het kweekkastje dat ze bij stanley hebben gemaakt doe je potgrond en zaadjes van eetbare kruiden zoals munt, bieslook, peterselie, tuinkers enz. In plaats van potjes kan je ook een (oude) nylon panty nemen, vullen met zaden en dan aarde, deze dan omgekeerd op een bord plaatsen. Als je het regelmatig water geeft komt er vanzelf 'groen haar' uit het bolletje of het bakje. Rozemarijn heeft wat oud-Hollandse recepten in de boeken bij Professor gevonden. Wie wil er ook wentelteefjes, pannenkoeken, poffertjes, (appel)taart of (zanddeeg)koekjes maken?

Voorbereidingstijd

Een week vooraf een voorbeeld voorbereiden van het groentekweekbakje zodat je kan laten zien wat het effect is na een weekje water geven en verzorgen. Voor het 'bezoek een volkstuin' gedeelte kan je het best een maand vooraf al eens op een draaidag langs een volkstuin gaan of ouders vragen of die daar actief zijn.

Benodigd materiaal

Afhankelijk van de activiteiten:

 • Turfpotjes/panty's
 • Kruidenzaadjes
 • Potgrond
 • IJzerdraad
 • Kniptang
 • Transparant plastic folie of sap pakken en/of petflessen
 • Lijm
 • Papierstrookjes
 • Schaar
 • Ingrediënten voor koken/bakken
 • Verschillende theesoorten

Tips

 • Let op bij een speurtocht met oversteken, bij het bereiden van voedsel dat kinderen hun handen wassen en niet bij scherpe voorwerpen of vuur komen, hou (elektrisch) gereedschap uit de buurt van kinderen.
 • Boekentips bij het introduceren: ‘De moestuin van Sophie’, door Gerda Muller. Sophie gaat bij haar opa en oma logeren. Ze helpt opa in de moestuin. Het boek heeft veel prenten en niet zoveel tekst. Het is ingedeeld in hoofdstukken, maar je zou er ook een speciaal gekozen hoofdstuk van kunnen lezen. In het boek ‘Bas, ga je mee?’ staat een grote prent over de (moes)tuin.
 • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 2 Einde aan honger en doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Veiligheid

Elektrische apparaten en warmtebronnen zijn gevaarlijk.

Aanvullende informatie

Lees 2572 keer Laatst aangepast op zondag, 26 november 2023 01:26
Log in om reacties te plaatsen