donderdag, 11 juni 2020 09:23

Hoeveel 'likes' krijg jij?

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bewustwording over reclame op sociale media

Beschrijving van de activiteit

De leden worden verdeeld in groepjes van 3 à 4 personen. Elk groepje krijgt de opdracht om een reclametoneeltje te maken (zoals een reclamespotje op tv, een Youtubefilmpje ,…) voor een zelf te kiezen merk (bv. schoenen, snoepen, kleren, GSM, …). Let wel op, elk groepje krijgt een andere doelstelling (zie hieronder). Elk groepje krijgt 40 minuten de tijd om hun act uit te denken en dan mag ieder groepje hun toneeltje spelen voor de andere groepjes (zij zijn dus het publiek). De leiding vraagt op het einde van elk toneeltje wie van het publiek het product zou kopen, de Facebook-pagina zou liken, zijn/haar e-mailadres zou geven, … (afhankelijk van de doelstelling). Voor iedere stem uit het publiek, verdient het groepje een punt. Diegene met de meeste punten wint en is de reclamemaster!

Mogelijke doelstellingen van de reclame:

  • Ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen uit het publiek je product kopen
  • Zoveel mogelijk likes op Facebook pagina verzamelen
  • Zoveel mogelijk e-mailadressen verzamelen
  • Zorgen dat je publiek het product leuk vindt (er een leuk gevoel bij heeft)

Leg op het einde van het spel goed uit dat reclame niet enkel als doel heeft om producten te verkopen, maar dat sommige reclame (bv. advergames) als doel heeft om je een leuk gevoel te geven bij het merk (zie handleiding). Leg hierbij ook uit dat in de meeste reclameboodschappen een mengeling van deze doelen aan bod komt.

Mogelijke uitbreiding:

Surf naar reclamewijs, speel daar het spel ‘Profile Crush’. Welk doel heeft reclame die je vraagt om met je facebook te verbinden? Waarom doen ze dit?

Benodigd materiaal

  • Papier
  • Stiften
  • Voorbeelden van producten (bv. snoep, maandverband, wasmiddel, deo, …)
  • Verkleedmateriaal
Lees 1210 keer Laatst aangepast op vrijdag, 12 juni 2020 19:06
Log in om reacties te plaatsen