dinsdag, 09 juni 2020 14:46

Het boemerangeffect

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De boemerang is een eeuwenoud speeltje wat jong en oud blijft fascineren. Ga secuur en creatief te werk om je eigen boemerang te maken.

Beschrijving van de activiteit

Een boemerang is een krom gebogen voorwerp, meestal van hout, dat na het wegwerpen weer terug kan komen. De bekendste vorm is de boemerang als een plat gebogen stuk hout, waardoor het in feite twee vleugels heeft. Er zijn ook boemerangs met drie of meer vleugels, en zelfs één vleugel is mogelijk als het middelpunt verzwaard is. Hedendaagse boemerangs hebben vaak het profiel van vliegtuigvleugels.

Er wordt soms gedacht dat een boemerang gebruikt werd voor de jacht. Dat is waarschijnlijk niet zo. Hij was in gebruik als bijzonderheid, of om indruk te maken op andere stammen. Hij is vooral bekend van de Aboriginals in Australië, maar ook in Europa en Egypte zijn boemerangs gevonden. In Nederland zijn boemerangs gevonden bij Vlaardingen en Velsen uit de eerste eeuw voor Christus.

Australische boemerangs waren over het algemeen werphouten. Een werphout (ook wel jachthout genoemd) gaat rechtuit en keert niet terug. Het gaat daarbij snel en draait snel rond, zodat het geschikt is om kleine dieren zoals vogels mee te raken. Prehistorische grottekeningen hebben aangetoond dat bepaalde stammen de boemerang in een traditionele dans gebruikten om de luchtgeesten te vangen. Deze waren nodig om bepaalde rituelen tot uiting te brengen, welke in natuurlijke (naakte) vorm werden toegepast.

Over het algemeen is een boemerang licht van gewicht, en niet gevaarlijk. Hij kan echter ook vrij zwaar zijn, en met een flinke snelheid terugkomen. Het is dus belangrijk hem nooit uit het oog te verliezen, en desnoods een stapje opzij te doen.

Een boemerang kan linkshandig of rechtshandig zijn. Wanneer een rechtshandige boemerang wordt weggegooid als een linkshandige, dan gaat hij rechtuit. Als een boemerang goed gegooid wordt, zal hij het eerste stukje rechtuit gaan, maar zal daarna via een cirkelvormige baan terugkomen. Het is mogelijk dat hij daarna een kleinere cirkelbaan andersom gaat maken, en zo een 8-vormige baan maakt. De werper moet hierbij rekening houden met de wind; over het algemeen is het alleen mogelijk een boemerang goed te laten terugkeren als men onder een bepaalde hoek tegen de wind ingooit, met een bepaalde kracht, een bepaalde rotatiesnelheid, een bepaalde hoek ten opzichte van de grond, en een bepaalde stijghoek van de baan. Dit kan alleen door veel oefenen worden geleerd en de eigenschappen van alle boemerangs verschillen in deze opzichten ook weer wat. Het leren herkennen/voorspellen van de vlucht is een belangrijk aspect van goed werpen. Hierdoor kan de werper enigszins voorspellen waar de landingsplaats zal zijn. Indien nodig (en mogelijk) kan de werper ernaartoe lopen om klaar te staan voor de vangst.

De hoeveelheid wind is sterk bepalend voor een goede worp. Het makkelijkst gaat het gooien bij weinig of geen wind. Bij wat meer wind kan, door de worp aan te passen, ook gegooid worden. Kleine foutjes in de werptechniek hebben dan echter grote gevolgen. Een worp boven windkracht 3 wordt afgeraden voor de veiligheid van de werper.

Een boomerang maken

Hieronder vind je een stappenplan hoe je de een boemerang kunt maken! Om ervoor te zorgen dat de boemerang daadwerkelijk terug komt, moet je secuur aan de slag gaan.

Download de afbeelding van de boemerang van de website en print deze zo groot mogelijk uit zodat het op een A4'tje past (landscape). Gebruik de spuitlijm en plak deze het hout.

Zaag met een fijn zaagje zo nauwkeurig mogelijk de boemerang uit (langs de buiten lijnen). Hoe mooier je zaagt des te minder hoef je te vijlen en te schuren. Schuur de rechte boemerang mooi rondom glad.

Nu ga je met de vijl de schuine lijnen vijlen zoals een vliegtuigvleugel. De hulplijnen zijn de binnenlijnen van het printje. Na het vijlen schuur je het hout mooi glad met het schuurpapier. Als je tevreden bent met de vorm van de boemerang schuur je het overgebleven papier ook weg van het hout.

Als de boemerang geschuurd is, dan zijn we klaar om te gaan testen! Kies er wel een geschikte locatie zoals een groot grasveld.

Benodigd materiaal

  • Afbeelding
  • Multiplex plaat 61 cm X 122 cm X 12 mm
  • Schuurpapier grof en fijn

Veiligheid

Wanneer je met de boemerang gaat gooien, let er dan op de de boomerang niet per ongeluk iets kan raken dat kapot of bezeerd kan raken. Kies dus een plek waar je de ruimte hebt zoals een groot grasveld waar het rustig is.

Tips

  • Leuk weetje: Eigenlijk is een boemerang niet bedoeld om terug te komen maar werd het vroeger gebruikt om mee te jagen!
  • Maak een boemerang met een filmpje van jouw perfecte boemerang gooi!
  • Voor inspiratie hoe je je boomerang kan versieren kan je kijken op: Aboriginal kunst maken
  • Boemerangen is ook een sport! Kijk op de website van boemerangsport.nl en zoek de spelregels op!
Lees 2783 keer Laatst aangepast op zondag, 31 oktober 2021 18:56
Log in om reacties te plaatsen