zaterdag, 06 juni 2020 16:34

Creepy crawlers

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Op ontdekkingstocht naar kleine insecten en kom er achter dat ze eigenlijk helemaal niet zo eng zijn.

Beschrijving van de activiteit

In het Engels worden kriebelbeestjes zoals bodemdiertjes of andere kleine insecten, slakken en spinnen aangeduid met de term creepy crawlers. We vinden ze eng; ze hebben veel poten of zijn slijmerig, ze verschuilen zich in hoekjes, ze bewegen snel of duiken onverwachts op. Als ze per ongeluk op je arm of been terecht komen, dan voel je iets kriebelen, maar je weet niet direct wat het is. Je reageert door het meestal onschadelijke diertje in een reflex van je af te slaan. Je kunt allergisch zijn voor een wespensteek, of gebeten worden door een teek met de Lyme bacterie, maar in bijna alle andere gevallen zijn kriebelbeestjes in Nederland niet gevaarlijk.

Vlinders en lieveheersbeestjes kunnen we waarderen, maar de beestjes die we niet mooi, schattig of knuffelig vinden, kunnen zelden rekenen op onze sympathie. Als je kriebelbeestjes echter wat beter bekijkt, zijn ze prachtig om te zien. Er zijn heel veel verschillende soorten in allerlei vormen en kleuren. Veel kleine beestjes zorgen voor de verwerking van dode plantaardige en dierlijke resten, waardoor vruchtbare grond ontstaat. Ook spelen kleine beestjes een belangrijke rol in voedselketens en in de biodiversiteit. Als kinderen de angst voor kleine beestjes overwinnen kunnen ze zich verwonderen over deze buitengewone kleine wezentjes die zich in hun directe omgeving bevinden.

Ga buiten op zoek naar kriebelbeestjes en laat de kinderen aan elke gevonden diersoort iets bijzonders ontdekken. Waarin is het diertje uniek?

Thema introductie bevers

Stuiter vindt insecten eng en is naar Bas Bos gegaan om met hem to onderzoeken wat hij nou zo eng vindt aan kriebelbeestjes.

Thema introductie welpen

Ikkie komt regelmatig tussen de bladeren kriebelbeestjes tegen. Samen met Mowgli en Shanti gaat hij bij de Talaab poel op onderzoek.

Tips

Aanvullende informatie

Lees 2176 keer Laatst aangepast op dinsdag, 12 september 2023 23:21
Log in om reacties te plaatsen