zaterdag, 06 juni 2020 16:34

Creepy crawlers

Op ontdekkingstocht naar insecten.

Thema introductie bevers

Stuiter vind insecten eng en is naar Bas Bos gegaan om met hem to onderzoeken wat hij nou zo eng vindt aan kriebelbeestjes.

Thema introductie welpen

Ikke komt regelmatig tussen de bladeren kriebelbeestjes tegen. Samen met Mowgli en Shanti gaat hij bij de Talaab poel op onderzoek.

Algemene uitleg

In het Engels worden kriebelbeestjes zoals bodemdiertjes of andere kleine insecten, slakken en spinnen aangeduid met de term creepy crawlers. We vinden ze eng; ze hebben veel poten of zijn slijmerig, ze verschuilen zich in hoekjes, ze bewegen snel of duiken onverwachts op. Als ze per ongeluk op je arm of been terecht komen, dan voel je iets kriebelen, maar je weet niet direct wat het is. Je reageert door het meestal onschadelijke diertje in een reflex van je af te slaan. Je kunt allergisch zijn voor een wespensteek, of gebeten worden door een teek met de Lyme bacterie, maar in bijna alle andere gevallen zijn kriebelbeestjes in Nederland niet gevaarlijk.

Vlinders en lieveheersbeestjes kunnen we waarderen, maar de beestjes die we niet mooi, schattig of knuffelig vinden, kunnen zelden rekenen op onze sympathie. Als je kriebelbeestjes echter wat beter bekijkt, zijn ze prachtig om te zien. Er zijn heel veel verschillende soorten in allerlei vormen en kleuren. Veel kleine beestjes zorgen voor de verwerking van dode plantaardige en dierlijke resten, waardoor vruchtbare grond ontstaat. Ook spelen kleine beestjes een belangrijke rol in voedselketens en in de biodiversiteit. Als kinderen de angst voor kleine beestjes overwinnen kunnen ze zich verwonderen over deze buitengewone kleine wezentjes die zich in hun directe omgeving bevinden.

Ga buiten op zoek naar kriebelbeestjes en laat de kinderen aan elke gevonden diersoort iets bijzonders ontdekken. Waarin is het diertje uniek?

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 13 Klimaatsverandering aanpakken en doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Lees 207 keer Laatst aangepast op zondag, 07 juni 2020 14:31

Buitenleven