zaterdag, 06 juni 2020 15:02

Natuur geluiden CD

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Goed leren luisteren naar omgevingsgeluiden.

Beschrijving van de activiteit

In de natuur zijn veel geluiden: het kloppen van een specht op een boom, het ruisen van de bladeren door de wind, neerkomende regendruppels, geritsel van dieren tussen dorre bladeren. Veel dieren in de vrije natuur luisteren goed
naar geluiden uit hun omgeving, het geeft ze informatie, bijvoorbeeld over dreigend gevaar.

Opdracht

Elke scout tekent met krijt een kleine cirkel op de tegels in de tuin of bijvoorbeeld op het (school)plein, groot genoeg om in te zitten. Teken vervolgens een grote cirkel daaromheen met de kleine cirkel in het midden. De tekening stelt een lege CD voor. Nu gaat elk kind in het midden van de eigen CD zitten met kleurkrijtjes.

Ze luisteren een tijdje naar de geluiden om zich heen. Dan concentreren ze zich op 1 geluid: is het dichtbij, veraf, links, rechts, voor, achter? Wat is het voor geluid? Hoe klinkt dat geluid (hard of zacht, groot of klein, als een streepje of een kronkel, meerdere korte streepjes, dikke of dunne streep)? Ze tekenen het geluid met een krijtje op de CD op de juiste plek. Dan gaan ze door met het volgende geluid. Zo nemen ze de omgevingsgeluiden op hun ‘Geluiden-CD’ op. Laat ieder kind het liedje op zijn of haar CD zingen!

Bron

Natuuropdrachten

Benodigd materiaal

Schoolbord krijt of stoepkrijt

Lees 869 keer Laatst aangepast op maandag, 29 juni 2020 16:40
Meer in deze categorie: « Halloween Restaurant Slakkenrace »
Log in om reacties te plaatsen