vrijdag, 05 juni 2020 14:29

Oe uit de jungle op avontuur

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Oe uit de Jungle is een commandospel. Het is een beetje vergelijkbaar met ratten en raven, maar je kunt met dit spel ook gevoel voor de windrichtingen aanleren, of basiskennis over het kompas. Het spel zoals hieronder is beschreven, maakt gebruik van het spelfiguur Oe uit de Jungle uit het welpenverhaal. Je kunt het natuurlijk naar hartelust aanpassen aan je eigen spelfiguur, of er een ander verhaal van maken.

Beschrijving van de activiteit

Oe uit de Jungle is een commandospel. Het is een beetje vergelijkbaar met ratten en raven, maar je kunt met dit spel ook gevoel voor de windrichtingen aanleren, of basiskennis over het kompas. Het spel zoals hieronder is beschreven, maakt gebruik van het spelfiguur Oe uit de Jungle uit het welpenverhaal. Je kunt het natuurlijk naar hartelust aanpassen aan je eigen spelfiguur, of er een ander verhaal van maken.

Het verhaal

Op een dag, lang lang geleden, toen Oe nog een jong klein schildpadje was, wou hij eens meer van de wereld zien dan z'n eigen stukje uit de Kanye rivier vlak bij De Nishaani plaats (zet in het midden van het speelveld een centrale pion neer, en leg het kompas erbij). Dus hij zwom een eind naar noord, oost, zuid en west (zet pionnen neer in die richtingen, op ongeveer 5 meter afstand; leg intussen uit: als “Oe” vervolgens weer een kompasrichting noemt in z'n verhaal, dat moet iedereen rennen naar de pion die die richting aangeeft. Je mag bij de centrale pion op het kompas komen kijken als je het niet zeker weet, maar wie het eerst bij de goede pion is, krijgt een punt, en wie naar een verkeerde pion loopt, raakt een punt kwijt. Na deze uitleg gaat het verhaal verder:)

Oe zwom een eind naar het westen. En een eind naar het zuiden. Daar kwam hij Malchi de vis tegen. Oe was intussen een beetje de weg kwijt, want z'n kompas lag nog thuis. Maar Malchi vertelde dat Oe naar het oosten moest zwemmen om weer thuis te komen. Maar er kwam een storm uit het zuiden. Dus Oe ging een eind naar het noorden om de storm te ontwijken.

Toen zag hij Chi de Wouw vliegen in het oosten. En daar zwom hij heen. En ja, daar was de Nishaani plaats. Oe vertelde aan Chil waar hij geweest was in het westen. En Chil vertelde over het binnenland van de Jungle, waar Oe niet goed kon komen, behalve via de rivieren. “Vertel nog eens Chil, waar woon jij?” vroeg Oe. “Bij de Khaali Jagah vlakte in het noordwesten” zei Chil (tijd om de 4 pionnen bij noordwest, noordoost, zuidoost en zuidwest te plaatsen en te vertellen wat ze voorstellen) “Oh okee” zei Oe “en wat is er in het noordoosten?” “Meer rotsen van het Wolvenhol” antwoordde Ma. “En het Haveli, waar is dat?” vroeg Oe. “In het zuidoosten” zei Chil “maar als je daar heen wilt over zee, moet je naar het zuiden zwemmen tot bij de Waingoena, en dan naar het oosten” Dus dat deed Oe.

Onderweg zwaaide Oe naar Jacala en zwom verder naar het oosten. Maar voor hij bij z'n bestemming was, zag hij een schip in de ...baai. En dat kon de oude kano van Mowgli niet zijn, want dit schip lag niet op de bodem van de zee. En bovendien, er wapperde een piratenvlag op. Oe werd nieuwsgierig en klom via het ankertouw aan boord. Waar waren de piraten? Hij keek rond. Ze waren naar het noordoosten geroeid en daar aan land gegaan, met een schatkist die ze gingen begraven. En om een moeilijke schatkaart te maken, liepen ze een stuk naar het noorden, dan weer een eind zuidoost, dan noordoost, en toen weer zuidwest, want ze waren te ver gelopen. Nog een stukje west en daar begroeven ze hun schat. Daarna liepen ze naar het zuiden, terug naar de roeiboot. Oei, nu moest Oe weg voor de piraten weer aan boord kwamen, maar zo aan dek kwam hij niet snel vooruit. Dus verstopte hij zich achter een paar vaten rum en hoopte dat hij straks een kans zou hebben om van boord te gaan. Maar de piraten gingen vieren dat ze hun schat veilig verstopt hadden, en het eerste wat ze pakten toen ze aan boord waren, was de rum.

En toen zagen ze Oe. Oe vermoedde al dat hij snel in de schildpaddensoep zou belanden, maar hij had geluk: de piratenkapitein nam hem mee naar de kajuit en vertelde hem dat hij een speciale band had met zeeschildpadden. “Ooit voer ik eens ergens in het zuidwesten” vertelde de kapitein, “en we kwamen een schat op het spoor die op een eiland in het noordoosten moest liggen. Maar toen we daar heen voeren, begon de bemanning te muiten. Ze zagen een eilandje in het westen, en zetten me daar af, zonder eten of drinken. Na drie dagen kwamen ben ik gered door zeeschildpadden en die brachten me terug naar de haven in het zuiden.” “Hee, maar dat verhaal ken ik” zei Oe “bent u soms de bekende Shanti, beroemd en berucht van oost tot west?” “Captain Shanti” corrigeerde de kapitein “en ook berucht van noord tot zuid, hoop ik.”. En zo kwam Oe aan boord bij Shanti, en daar bleef hij een tijdje. Nou had Captain Shanti ook wel een kompas, maar dat werkte toch wel heel anders. Maar uiteindelijk kreeg Oe toch heimwee naar Nishaani plaats en hij vroeg of de piraten hem terug konden pakken. Maar waar was Nishaani plaats? Het stond op geen enkele kaart. Ze voeren een tijd van noordwest naar zuidwest, zonder de paats te vinden. “Hoe ziet je huis er uit?” vroeg captain Shanti. “Oe dacht na. Er waren rotsen in het noorden. En een Haveli in het zuidoosten. En de Talaabpoel in het zuiden. Nou, er was maar 1 plek op de kaart wat er zo uit zag. En dus zette het piratenschip koers naar de Hishaani plaats. En via noord, oost, zuid en west kwam Oe uiteindelijk weer thuis van z'n avontuur.

Benodigd materiaal

8 pionnen

kompas

Lees 231 keer Laatst aangepast op vrijdag, 05 juni 2020 14:34
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

Uitdagende Scoutingtechnieken

Groepsgrootte

1-8 personen8-15 personen15 of meer

Leeftijdsgroep

7-11 welpen

Locatie

BinnenBuitenGrasveld, speelveldOp en om het water