Bakboord en Stuurboord (waterspel)

(1 Stem)

Behendigheid en snelheid gebruiken.

De kapitein van het schip geeft zijn mannen die verspreid staan over het speelveld allerlei bevelen. Na het roepen van het bevel rennen alle spelers naar de desbetreffende plaats of voeren het bevel uit: bakboord (links), stuurboord (rechts), op de boeg(voor), in de mast (klimbeweging), dek schrobben (liggen), etc. Je kan zelf meer bevelen bedenken. Je kunt bijvoorbeeld ook doen dat het kind wat als laatste het bevel opvolgt, af is. Je speelt dan door tot er nog maar 2 of 3 kinderen over zijn en die hebben dan gewonnen.

Geen materiaal nodig voor dit spel.

• Variant: Maak een grote kring. Iedereen heeft een roeispaan in zijn handen. De spelleider roept stuurboord of bakboord. Iedereen laat zijn eigen spaan los en pakt de roeispaan van diegene van de geroepen kant.
  • Voorbeeld van andere bevelen: in de sloepen (met z'n tweeën handen vast en roeien), in de kombuis (roeren in een grote pan), bom over (op je hurken), groet de kapitein (salueren naar spelleider), hijs de zeilen (beweging van aan een touw trekken).
  • Voorbeelden van bevelen die niet in het 'waterthema' passen maar toch wel erg leuk zijn: freeze (helemaal stilstaan als levend standbeeld), tweetal/drietal/viertal/enz. (met z'n tweeën/drieën/vieren/enz. handen vast), naam noemen (iedereen wijst naar het kind met die naam, uploaden/downloaden (handen in de lucht/handen naar beneden, deze twee commando's zijn erg leuk om snel na elkaar roepen).
  • Bevers spelen dit spel uiteraard samen met en op de boot van Sterre en Steven Stroom!
  • Je kunt het spel ook gebruiken om de kompasrichtingen te leren. Je hangt de letters N O Z W op. In plaats van bakboord of stuurboord roep je dan een windrichting, de bevers rennen dan naar die windrichting of wijzen met een uitgestrekte arm in de goede richting.

Speel dit spel niet op bijvoorbeeld een parkeerterrein of in de buurt van een doorgaande weg.

Lees 4381 keer Laatst aangepast op zondag, 31 maart 2019 11:17

Sport & SpelUitdagende Scoutingtechnieken

1-8 personen8-15 personen15 of meer

5-7 bevers7-11 welpen11-15 scouts