Hoe krijg je medeleiding mee in het idee om stappen te maken met werken in ploegen?
Het kan lastig zijn om je medeleiding mee te krijgen om stappen te maken om het niveau omhoog te trekken van het werken met het ploegensysteem. Het is eenmaal niet gemakkelijk om hier stappen in te zetten! Ook zijn de resultaten niet altijd direct zichtbaar. Om je medeleiding dan mee te krijgen is een uitdaging.
Toch is het zeker de moeite waard om hier tijd in te steken, zeker met zijn allen als leidingteam. Het helpt dan vaak om de verwachtingen te peilen. Wat vindt iedere leiding van hoe het systeem nu toegepast wordt? Wat zou iedereen anders of meer willen doen? Wie is geïnteresseerd in bepaalde onderdelen van het ploegensysteem? Het helpt dan zeker ook om je medeleiding door te verwijzen naar deze pagina's op de activiteitenbank. Door dit te peilen en in kaart te brengen wordt het snel duidelijk wat iedereen van de gang van zaken vindt, en kan je een gezamenlijk einddoel opstellen. Het is dus belangrijk dat iedereen gehoord wordt, en dat er een einddoel opgesteld wordt waar iedereen het mee eens is.
Nadat van iedereen duidelijk is wat ze precies willen doen met het systeem, kan er een plan opgesteld worden, met een tijdlijn! Door steeds beetje bij beetje kleine stappen te zetten komt het niet over alsof de hele speltak radicaal veranderd moet worden om meer met het ploegensysteem aan de slag te gaan. Wat jullie nu doen zal zeker niet "verkeerd” zijn, je probeert het alleen nog beter te maken! Stap ook niet weg van dingen proberen, en om het dan later aan te passen, als iets in jullie troep niet goed werkt, pas het aan en geef er jullie eigen draai aan. Door taken uit te delen die bij iedereen in zijn interessegebied vallen wordt iedereen intrinsiek gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan.
Stel je de volgende situatie voor: Je hebt een leiding in je team die heel erg van scoutingtechnieken houdt en het liefst hele dagen houthakt en vuur stookt, en ook pionieren past recht in zijn straatje. Zo'n iemand zal je niet blij maken als je hem de taak geeft om een ploegopkomst met expressie elementen voor te bereiden waar iedere ploeg een ploegyell en handdruk verzint. En andersom, deze leiding zou het ook jammer vinden als je de pionier opkomst laat voorbereiden door een leiding die hier niet van houdt, en dat het daardoor minder goed gaat.
Zoals je ziet zal je in zo'n situatie niet makkelijk stappen maken om meer met het ploegensysteem te werken. Het loont om iedereen iets te laten doen wat ze zelf leuk vinden! Zorg dus ook dat dit ook in het plan opgenomen wordt. Het is zeker niet erg om met een onderdeel wat jullie meer aanspreekt meer stappen te zetten dan voor een onderdeel wat jullie niet zo aanstaat. Dat is het mooie van het ploegensysteem, elke troep geeft hier zijn eigen draai aan!
Kortom, zorg bij je medeleiding voor kennis van de voordelen van het ploegensysteem en spreek de verwachtingen uit naar elkaar. Maak een stappenplan waarbij ieder z'n kwaliteiten worden benut en begin met een kleine eerste stap.