Waarom zou je met nesten werken?
Het werken in subgroepen heeft bij de welpen vaak een praktische inslag. Van het maken van een corveerooster tot aan het doen van spelletjes, altijd kun je terugvallen op de nesten. Maar intussen leren de welpen er ook veel van.
Tip: Waar je de nesten precies voor gebruikt, bepaal je met het team van leidinggevenden. Het is vaak ook traditioneel bepaald in je groep. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om die traditie eens tegen het licht te houden.
Bevorderen van samenwerking en persoonlijke groei
Van het werken in nesten leren welpen wat het is om als lid van een groepje te functioneren: ze leren samenwerken, samen spelen, samen verantwoordelijk zijn (voor bijvoorbeeld het doen van de afwas), samen beslissingen nemen, op elkaar rekenen en taken verdelen. De welpen leren ook onderling veel van elkaar. Door welpen bepaalde verantwoordelijkheden te geven, leren ze zelfstandiger te zijn, verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen rol binnen het nest, zich verantwoordelijk te voelen voor elkaar en komen ze voor het eerst in contact met leiderschap.
Het werken in nesten staat niet op zichzelf. Ook bij de andere speltakken wordt er gewerkt in subgroepen, hetzij in vaste subgroepen zoals bij de scouts, dan wel in meer projectmatige subgroepen zoals bij de explorers en roverscouts. De zelfstandigheid van de jeugdleden groeit naarmate ze ouder worden. Dit gaat gepaard met een afnemende begeleiding rondom programmering en organisatie. Op deze manier krijgen jeugdleden steeds meer eigen verantwoordelijkheid en zelfbestuur.
Tip: De nesten kun je van elkaar onderscheiden door ze een kleur te geven en de welpen kunnen het bijbehorende nestteken op hun blouse dragen. Daarnaast kun je elk nest in het lokaal een eigen nesthoek geven (gekleurde banken of geschilderde muren), zodat ieder nest een eigen hoek heeft waar de welpen verantwoordelijk voor zijn.
Inspraak
De nesten kun je ook gebruiken om te evalueren en de mening van de welpen te horen over de activiteiten die jullie gedaan hebben. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig een moment inlassen om per nest met een leidinggevende samen te zitten en de afgelopen activiteiten te evalueren. Door in nesten te evalueren in plaats van met de hele speltak, kun je er beter op letten dat iedere welp een keer aan het woord komt.
Tip: Naast het evalueren per nest, waarbij je naar de mening van alle welpen vraagt, kun je er ook voor kiezen om door het jaar heen en tijdens kamp, alleen de oudste welpen bij elkaar te brengen om allerlei zaken te bespreken. Je kunt met hen activiteiten evalueren, bespreken hoe het gaat in de nesten en vooruitkijken op het overvliegen naar de scouts. Zo krijg je een goed beeld van hoe de oudste welpen in de speltak zitten.