maandag, 31 augustus 2015 02:00

Hulp voor bange Steven

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Sterre stroom verteld (terwijl Steven staat te bibberen van angst) dat de laatste tijd haar broer nogal bang is: hij is bang voor spoken, spinnen en griezels. Sterre vraagt of de bevers haar willen helpen om Steven te laten zien dat spoken, spinnen en griezels niet eng hoeven te zijn. Natuurlijk willen de bevers wel helpen! Maar ja, hoe doe je dat? De bevers gaan tijdens de opkomst griezels maken en enge dingen doen.

Beschrijving van de activiteit

Er zijn verschillende activitenten die tijdens de opkomst gedaan kunnen worden, zoals diverse spelletjes:

Draadvolgen

In een donker lokaal hangt een draad kris kras door de ruimte, onder tafels door, over knisperende blaadjes, heel hoog, heel laag... Het lokaal versiert worden door spinnenwebben (bij bv een action of knaakshop te koop), spinnen of 'beestjes' in het draad, een 'verlicht hoekje' met kerstverlichting en bosgeluidenmuziek. De bevers moeten geblinddoekt het draad volgen en aan het einde dan op de grond gaan zitten. Daar aangekomen mogen ze de blinddoek afdoen en heel stil blijven kijken hoe de andere bevers het doen. Dit laatste wordt dan beloond met een griezelig haloween snoepje.

Spookverhalenspel

De spelleider vertelt een verhaal. Hierbij is afgesproken dat bij bepaalde woorden of bepaalde gebeurtenissen in het verhaal, bepaalde bewegingen en geluiden horen. Bij het woord paniek moet de hele groep bijvoorbeeld gaan gillen. Bij het woord eten, in de handen wrijven en zeggen; "ah lekker", etc. Om de concentratie vast te houden kun je er een wedstrijd van maken en afspreken dat degene die de verkeerde beweging (of geen beweging) maakt, af is en niet meer mee mag doen.

Nachtwacht

Eén van de spelers is nachtwacht en wordt even het lokaal uit gestuurd. De andere spelers krijgen allemaal een nummer en verstoppen zich verspreid in het lokaal. Het lokaal wordt goed donker gemaakt en de nachtwacht komt binnen. De nachtwacht zegt: "Ik ben de nachtwacht en de klok slaat ...". Dan zegt hij/zij een getal op maakt met een stoffer en blik een aantal slagen. De speler die dat nummer heeft, maakt een griezel / dierengeluid, waarna de nachtwacht moet raden welke speler dat is geweest. Het geluid mag eventueel nog een keer herhaald worden. Als het dan nog niet geraden is, kan de nachtwacht een ander nummer zeggen. Natuurlijk kan er ook met twee samenwerkende nachtwachten gespeeld worden, als de griezelgeluiden te eng worden kan er bijvoorbeeld worden overgegaan naar dierengeluiden.

Levend Tic Tac Boeh (variant op het bordspel)

De bevers gaan een variant op Nachtwacht spelen. In een lokaal hangen (op papier getekende) lichtgevende spookjes. De bevers krijgen allemaal ook een lichtgevend spookje op de rug geplakt. De bevers moeten zonder te praten ontdekken bij wie ze horen (waar is er maar een van?) en daarna bij hetzelfde spookje dat in het lokaal hangt gaan staan. Het spel kan spannender gemaakt worden door met een wekker te werken of ‘een klok’ met fluorescerende cijfers te gebruiken waarmee aangegeven kan worden welke spoken elkaar moeten vinden. Het spel kan makkelijker gemaakt worden door de drietallen spookjes verschillende vormen, kleuren en cijfer/symbool te geven.

Spookhuis tikkertje

Eén van de spelers is de tikker. Terwijl hij/zij in het gebouw of om de hoek gaat staan, wijst de spelleider een verlosser aan. Hierna mag de tikker terugkomen. Vervolgens start de spelleider het spel. De tikker probeert alle andere spelers te tikken. Wordt een speler getikt, dan is deze af en gaat hij/zij aan de kant staan. De spelers mogen zich tegen het tikken verweren door stil te gaan staan en "spookhuis" te roepen; en een erg bang gezicht te trekken.
De verlosser kan andere spelers verlossen uit de ‘spook stand’, door een flinke lange neus te trekken. Vervolgens slaakt de verloste speler een diepe zucht en doet hij/zij weer mee met het spel. Welke tikker, tikt de meeste spelers in een bepaalde speltijd? Spelers die aan het eind van de speeltijd als "spookhuis" in het speelveld staan worden bij de spelers die getikt zijn, geteld.

Mummiespel

Materiaal: veel (goedkope) rollen wc papier

De kinderen worden in groepjes van drie of vier verdeeld. Van ieder groepje wordt één kind door de andere twee of drie tot mummie omgetoverd. Het groepje dat het snelst de mummie helemaal met wc-papier ingerold heeft, heeft gewonnen. En daarna: al het papier er weer afscheuren! Tip: als het goed/droog weer is, doe dit spelletje dan buiten. Het geeft namelijk nogal veel stof in huis.

De ketel van Eucalypta

De bevers gaan om beurten met hun hand in de ketel en beginnen te omschrijven wat ze voelen maar proberen het voorwerp niet bij de naam te noemen. Als het voorwerp geraden is word het uit de ketel gehaald en dan mag de volgende welp een voorwerp uit de ketel pakken. De gekozen voorwerpen worden niet in de ketel teruggelegd. Tip: doe niet te moeilijke voorwerpen en liefst in thema, het kan moeilijk zijn om te omschrijven.

Het spokenbal

Blaas een aantal kleine ballonnetjes op. Bind over de ballonnen een stukje wit laken, bind onderaan vast en teken ogen. Dit zijn de spookjes. Geef iedereen een spookje. Blaas het spookje in de lucht bij het startsignaal. Diegene die al blazend zijn spookje het langst laat "vliegen" heeft gewonnen.

Brouwsel van Hortensia

Stel een lijstje samen van enge dingen. Stuur ze op pad. Het groepje dat als eerste met al de ingrediënten thuis komt, heeft gewonnen! Enkele ideetjes: kleine witte steentjes, een aardworm, blaadjes, een spin, een spinnenweb, een handjevol aarde, knoflook, gras,... Je kan je ook laten inspireren door de ingrediënten van het heksenliedje (zie hieronder) en de mensen op pad sturen om deze ingrediënten te zoeken. Hier is wel wat fantasie nodig! De jury beslist wie de leukste dingen heeft meegebracht!

Heksendans

Dit is stoelendans met bezems.

Bezemsteelrace

Dit is een parcours op bezemsteel.

En diverse knutsel opdrachten:

Heksenmuts

Materiaal: Zwart karton, Papier, Lijm, Schaar, Kwasten, Glitters, Stiften, Slierten, crêpe papier (groen of oranje)

Werkwijze: Op de tafel ligt er een matje, een lijmpotje, een kwast en een schaar. Midden op de tafel liggen voorgeknipte ronde vellen karton, papier glitters stiften en crepe papier sliertjes. Je pakt een rond vel karton , je knipt tot het midden een snee en draait dan de zijkanten zover over elkaar dat het een muts wordt. Niet de muts vast en je mag gaan versieren , door middel van het papier, Je kunt er een spin op tekenen of het versieren met glittertjes. Aan de binnenkant van de muts kun je sliertjes groen of oranje aan de achterkant plakken zodat het op haar lijkt...

Hand spin

Materiaal: Zwarte verf, Witte verf, vel papier, Bever handen, Kort stukje draad, Schaar, Lijm, [http://www.jufjannie.nl/2012/10/17/spin-handafdruk-knutselen/ Hand Spin]

Werkwijze: Beschilder de palm van je hand en je vingers, met uitzondering van de duim, met zwarte verf. Maak nu een afdruk van je hand op het vel papier met de vingers een beetje gespreid en naar rechts wijzend. Maak op dezelfde manier een afdruk met de vingers naar links wijzend. De handpalmen dienen elkaar te overlappen. Plak nu het stukje draad boven de spin op het papier. Met je vingertoppen stempel je de ogen van de spin met witte verf.

Ballonheks

Materiaal: ballon, gekleurd papier, potlood,schaar,lijm

Werkwijze: Voor de hoed knip je een halve cirkel uit, plooi het tot een kegel en breng vanonder inkepingen aan. Een tweede cirkel dient voor de boord van de hoed. Knip het middenstuk er uit en kleef er je kegel in. Knip een 8 tal stroken uit zwart papier en lijm ze per 4 vast voor de haren van de heks. Nu nog de ogen, neus en mond. Blaas je ballon op en bevestig er een touw aan, steek je touw door het hoedje en laat het hoedje zakken tot op de ballon

Voorbereidingstijd

Materialen klaar zetten, lokaal aankleden en eventueel jeugdleden vragen om verkleed te komen.

Benodigd materiaal

Zie activiteiten.

Tips

Om ook het drink moment volledig in thema te houden wordt het ingeluid met een spookjes zoektocht. De spookjes zijn mandarijnen met een wit stukje stof er om heen waar spoken ogen op zijn getekend. Deze spookjes worden over het terrein gehangen als versiering. Aan de hand van een spannend verhaal over ontsnapte spoken mogen de Bevers gaan zoeken. Zodra ze een spook hebben gevonden mogen ze bij de leiding drinken gaan halen.

Lees 3792 keer Laatst aangepast op zaterdag, 08 februari 2020 10:50
Log in om reacties te plaatsen