maandag, 31 augustus 2015 02:00

Bevers zijn er overal

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Maak kennis met het Messengers of Peace netwerk. Maak een begin bij de bevers door ze het internationale aspect van Scouting te laten zien en hoe ook zij zich in kunnen zetten voor een betere wereld.

Beschrijving van de activiteit

"Is daar iemand?!" roep ik naar de boot van Sterre en Steven. Sterre kijkt naar buiten door een raampje. "Hoi Stuiter," zegt ze, "kom binnen!" Binnen zie ik dat Noah ook bij Sterre op bezoek is gekomen. Ze heeft een brief in haar handen. "Wat is dat voor een brief?," vraag ik. "Ik heb een penvriend in een ver land," legt Noah uit. "We schrijven elkaar brieven over wat we meemaken. Het is leuk en we kunnen over elkaar leren." "Wat schrijft hij nu dan?," vraag ik. "Hij schrijft dat hij met zijn Scoutingvrienden speelgoed heeft verzameld voor kinderen die weinig speelgoed hebben," zegt Noah, "Goed hè?" Ik knik. "Op mijn reizen kom ik overal op de wereld scouts tegen," zegt Sterre. "Ze helpen graag andere mensen of dieren." "Ik vind het ook leuk om te helpen," zeg ik. "Daar worden andere mensen blij van en ik ook." Ik kijk naar Sterre en zeg: "Ik wil alle scouts vertellen over hoe graag ik mensen en dieren help die hulp nodig hebben," En tegen Noah zeg ik: "Ik zou net als jij wel zo'n penvriend in een ver land willen, maar ik kan niet schrijven." "Dan maak je toch gewoon een mooie tekening?," zegt Noah. "Dan schrijf ik er wel een brief bij." "Dan moeten we eerst maar eens leuke scouts zoeken om mee te schrijven," zegt Rebbel. "En ik weet ook hoe jij aan alle scouts kan laten zien hoe goed je kunt helpen, Stuiter..."

Zoek contact met een buitenlandse Scoutinggroep
Zoek op de website van Messengers of Peace een Scoutingproject/groep om contact mee te hebben. Laat bevers tekeningen en/of foto’s maken om bij de brief/mail te voegen. Bedenk samen vragen om aan de buitenlandse Scoutinggroep te stellen en wat je zelf zou willen vertellen. Wissel activiteiten uit die jullie vaak doen, of typische, nationale spelletjes om te spelen.

Zet je speltak op de kaart
Meld je beverspeltak aan op de website van Messengers of Peace. Doen jullie iets voor de samenleving of het milieu of doen jullie mee aan een actie als Nederland Schoon of Schoenmaatjes? Vermeld dit dan met foto op de website, laat de bevers zien dat jullie op de site staan (geef een link mee voor ouders als je op het clubhuis geen internet hebt) en vertel dat heel veel scouts over de hele wereld nu kunnen zien wat jullie voor iets goeds hebben gedaan. Het hoeft geen grote actie te zijn: met je speltak papierprikken of bijvoorbeeld iets doen met bejaarden of gehandicapten is al voldoende.

Doe mee met een actie
Soms zal er een actie zijn waar bevers al aan mee kunnen doen. Op het moment is dat bijvoorbeeld http://www.scout.org/node/7534. Laat de bevers tekeningen of kaartjes maken/uitzoeken die je als leiding kunt schrijven.

Voorbereidingstijd

Jezelf aanmelden op de website is binnen 10 minuten gebeurd, net als het aanmaken van een actie/project binnen je profiel. De voorbereidingstijd voor een actie/project en het contact zoeken met andere scouts hangt natuurlijk van meerdere zaken af, maar houd er rekening mee dat er altijd veel tijd in zal gaan zitten. Neem die tijd ook om een geschikte groep te vinden.

Benodigd materiaal

  • Een pc met internetverbinding en / of post / mailadres om de correspondentie op te ontvangen. Papier/kaartjes/pennen/potloden/fototoestel voor tekeningen, brieven en foto’s.
  • Het materiaal dat nodig is voor een actie hangt natuurlijk af van wat je gaat ondernemen.

Tips

  • Taal kan een probleem zijn bij het corresponderen met buitenlandse scouts. Soms is er buitenlandse leiding die Nederlands spreekt, wat natuurlijk leuk is omdat bevers dan rechtstreeks kunnen spreken/korte boodschapjes kunnen schrijven en jij er als leiding niet tussen zit. 
  • Uitwisselen met buitenlandse scouts gaat natuurlijk over verschillen, maar besteed ook aandacht aan overeenkomsten. Wat voor typische “Scoutingdingetjes” delen jullie?

Veiligheid

  • Denk er aan ouders om toestemming te vragen voor het versturen van foto’s naar jullie penmaatjes en/of het plaatsen van foto’s en persoonlijke informatie (namen) op internet.
Lees 2526 keer Laatst aangepast op vrijdag, 11 december 2020 16:57
Log in om reacties te plaatsen