maandag, 31 augustus 2015 02:00

Speeltuin pionieren

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Welpen spelenderwijs kennis laten maken met knopen. Dit kan een onderdeel zijn van het knopen insigne voor de welpen.

Beschrijving van de activiteit

Kaa (een speelgoedslang) zit in de knoop. De leiding vraagt of de welpen weten welke knoop er in Kaa is gelegd.

Activiteit 1: Knopenbord
De welpen werpen een blik op een knopenbord. Wie weet hoe elke knoop heet en hoe die geknoopt moet worden?

Activiteit 2: Mini-pionieren
De welpen gaan mini-pionieren met satéprikkers: schommels (twee driepoten met een balk er boven gepionierd, waaraan een schommel wordt gehangen) en naar fantasie misschien andere speeltoestellen zoals een glijbaan, een wip en dergelijke. Ondertussen zien ze hoe de leiding een "echte", functionerende schommel pioniert (en naar inspiratie van het minipionieren mogelijk andere toestellen?).

Activiteit 2b: Klimrekken pionieren
In groepen krijgen de welpen een korte uitleg van een sjorring, bijvoorbeeld de driepoot en kruissjorring. Houd dit zeer kort en bedenk dat welpen graag snel resultaat zien en het bovendien leuk vinden iets te maken waar ze wat mee kunnen doen. De leiding heeft al een aantal stevige driepoten gepioneerd. De welpen mogen hier naar hartelust palen aan vastknopen, waardoor diverse soorten klimrekken ontstaan. Laat de welpen hun fantasie gebruiken. Oude autobanden, een groot net en dikke touwen zijn zeer welkom. Laat de welpen eventueel in groepjes werken.

Aan handige of zeer geïnteresseerde welpen kun je best een paalsteek of mastworp uitleggen. Doe dat individueel of in een klein groepje. Met een groepje 'gevorderden' kun je een moeilijker bouwwerk maken. Je zult dan waarschijnlijk de hulp moeten inroepen van bijvoorbeeld de explorers. Zo kun je zelf de veiligheid in de gaten. De explorers kunnen de welpen dan helpen met bouwen. De leiding loopt rond en legt mastworpen als daarom gevraagd wordt. Het gaat om het plezier in het bouwen, niet om het leggen van perfecte knopen. Op strategische plaatsen trekt de leiding nog even een sjorring goed aan of legt een extra knoop. Als de bouwwerken klaar zijn, kan erop gespeeld worden. Tot slot helpen de welpen met afbreken. Dat hoort tenslotte ook bij pionieren. Ze leren hierbij hoe touw moet worden opgeschoten.

Voorbereidingstijd

30 minuten: knopenbord maken.
10 minuten: materialen pakken.

Benodigd materiaal

  • Knopenbord.
  • Touw.
  • Pionierpalen.
  • Speelgoedslang.

Tips

  • Leg een knopenbord aan met 2 kleuren touw. Hierdoor kun je onder andere gemakkelijker het verschil zien tussen de platte knoop en een oud wijf.
  • Deze activiteit leent zich voor een gezamenlijke opkomst voor welpen en scouts. Laat scouts in dat geval de grote schommel en andere speeltoestellen pionieren.
  • Ander idee: laat een paar tweetallen met een dik touw, dat ze niet mogen loslaten, een simpele knoop voordoen. Ze maken bijvoorbeeld de platte knoop.

Veiligheid

  • Zorg ervoor dat de bouwwerken wel stevig zijn als de welpen ze echt gaan gebruiken. Als het bouwerk niet stevig is, kun je aan de welpen laten zien wat er fout is en ze uitleggen wat het risico daarbij is.
Lees 6387 keer Laatst aangepast op vrijdag, 30 oktober 2020 10:55
Log in om reacties te plaatsen