zondag, 12 april 2020 12:25

Seinen

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Het leren en bijhouden van de diverse signaal seintechnieken.

Beschrijving van de activiteit

Seinen is erg leuk en kan goed in een JOTA / JOTI weekend gedaan worden

Semafoorseinen: we delen met een powerpointpresentatie een boodschap die gedeeld wordt op het scherm met de scouts (iedere letter laten we 15 seconden zien zodat men even kan wennen) De tweede en derde boodschap laten we sneller zien

Morse seinen: Op het beeld plaatsen we een opdracht die uitgevoerd moet worden in morse schrift. De scout die de opdracht het eerst heeft opgelost meldt dit via een persoonlijke boodschap aan de spelleider. Je kunt ook kiezen voor een doe opdracht en een filmpje/foto laten sturen om te bewijzen dat men opdracht heeft uitgevoerd

Navo alfabet: a la Ik hou van Holland: Ploeg krijgt een lang woord en moeten deze beurtelings spellen met behulp van Nato alafabet. De andere ploegen moeten raden wat er is gespeld.

Q-code: De Q-codes zijn vastgesteld door de internationale organisatie ITU-R en vormen een korte en duidelijke aanduiding voor vragen en antwoorden. Het werd oorspronkelijk gebruikt bij telegrafiemorse verbindingen om steeds terugkomende vragen en antwoorden op snelle wijze over te kunnen seinen. Dit was zowel kort en bondig, als ook gevrijwaard van enige verwarring. Om dit zo te houden heeft de ITU-R bij het toekennen van roepnaam-series de Q overgeslagen bij de landentoekenning. Bij radioamateurs is het ook een gebruik geworden om bij spraakverbindingen (telefonie) de Q-codes te gebruiken.

Benodigd materiaal

  • Semafoor alfabet / plaatjes
  • Morse alfabet
  • NAVO alfabet 
  • Q code

Tips

Verwijs vooraf aan de opkomst naar het zakboekje scouts om bij de PC te hebben of stuur met de zoom/skype uitnodiging een bestandje mee met de benodigde zaken.

Deze activiteit is leuk om via ZOOM te spelen met bijvoorbeeld een andere groep maar met andere systemen werkt dit natuurlijk ook. Bijvoorbeeld: walky talky, babyfoon met beeld en 'bewakingscamera.

Deze activiteit is te gebruiken voor insigne communicatietechnieken onderdeel C.

Aanvullende informatie

Lees 2319 keer Laatst aangepast op zondag, 19 maart 2023 14:36
Log in om reacties te plaatsen