vrijdag, 10 april 2020 19:09

Op zoek naar stinzenplanten

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Wat is een stinzenplant eigen precies? En waar komt de naam vandaan?

Beschrijving van de activiteit

We lopen nu heel wat ommetjes door de buurt, wanneer het rustig is. Of zitten vele uurtjes in de tuin of op het balkon. Grote kans dat je onbewust al een heleboel stinzenplanten hebt gezien. Wat is een stinzenplant eigen precies? En waar komt de naam vandaan?

Het voorjaar is begonnen

Stinzenplant is een verzamelennaam voor verwilderde voorjaarsbloemen. Deze voorjaarsbloemen bloeien voordat de bomen bladeren krijgen. Wanneer je dus de stinzenplaten weer ziet bloeien weet je het: het voorjaar is begonnen. Wat een heerlijk gevoel is dat toch.

Stenen huis

De krokus, de narcis, de bostulp en de kievitsbloem, het zijn allemaal stinzenplanten. Maar waarom noemen we deze planten stinzenplanten? Stinzenplant komt van het woord stins, wat in het Fries stenen huis betekent. In de middeleeuwen zag je deze planten namelijk eigenlijk alleen maar bij stenen huizen en landgoederen. Bewoners van deze landgoederen waren vroeger zo welvarend dat ze het zich konden permitteren om mooie voorjaarsbloemen in rondom hun huis te planten. Later zijn deze bloemen verwilderd en ingeburgerd.

Op zoek naar stinzenplanten

Stinzenplanten zijn nu dus volop te zien. Kijk bij je volgende ommetje eens of je ze herkent?

Lees 946 keer Laatst aangepast op vrijdag, 10 april 2020 19:15
Meer in deze categorie: « Halloween Restaurant Wikipedia-race »
Log in om reacties te plaatsen