maandag, 31 augustus 2015 02:00

Levend Candy Crush

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Binnenspelen buiten doen met bevers.

Beschrijving van de activiteit

"Heey Stanley, wat speel je daar op je telefoon?", ik kijk en zie dat het een soort drie op een rij is met gekleurde stenen en wil dat ook wel spelen. "Dat is Candy Crush en kan alleen op een telefoon of tablet". Noa roept ineens "Ik weet wel iets, als we gekleurde jassen aandoen en daar figuren op tekenen dan kunnen we dat ook wel buiten spelen". Dat lijkt mij leuk, doen jullie mee?

Dit spel moet opbouwend gespeeld worden om het voor de kinderen begrijpbaar te houden. Allereerst samen de voorbereiding, want er zijn 'jassen' nodig. Deze kan je van verschillende kleuren vuilniszakken maken (gat voor hoofd en armen, eventuel inkorten en kleiner maken met doorzichtig plakband). Op die vuilniszakken plakken we dan op 'jassen' van dezelfde kleur met gekleurd plakband of repen (crepe)papier verschillende symbolen zoals driehoek, vierkant en rondje op voor en achterkant. Als het goed is heb je allemaal jassen met unieke kleur- en symboolcombinaties, en van alles minstens drie. De bevers mogen hun 'jas' aandoen en gaan naar buiten. Daar gaan we eerst 'drie is teveel' doen. Opstelling: Laat de bevers tweetallen maken. Een bever staat bij de leiding en wordt tikker. Een bever van het koppel staat in het speelveld en wordt de loper, de overige spelers vormen tweetallen door elkaar een hand te geven en blijven staan. Opdracht: De tikker probeert de loper te tikken. De loper is vrij wanneer hij een speler van een tweetal een hand geeft. De derde speler van dit groepje wordt de nieuwe loper. Als een loper getikt wordt draaien de rollen om en wordt de loper tikker. Vervolg: we gaan het na een paar keer moeilijker maken, de loper mag alleen een hand geven aan een tweetal die zijn/haar kleur jas aan heeft. Idem voor de tikker als die de loper getikt heeft en moet lopen.

Variant en lastiger, wissel het op fluitsignaal af waarbij je kleur jas en symbool afwisselt. Laat daarbij de bevers vrij lopen over een (klein) veld of afgebakend terrein.

Let op, nu gaan de bevers ultiem chaotisch doen (en wordt het leuk). Net zoals bij candy crush scoor je punten als je combinaties maakt. Het gaat als volgt: De tikker gaat vervallen, beide zijn het lopers. De lopers mogen zowel bij hun kleur als hun symbool aansluiten (laat de bevers allemaal opnoemen wie dat voor hun is, als het goed is hebben ze allemaal een paar met dezelfde kleur en met hetzelfde symbool, dus meer aansluitmogelijkheden). Nu is het zo dat als je de derde bent omdat een loper aan de vrije hand van jouw partner komt dat jij moet gaan lopen. De lopers sluiten dus steeds aan bij een koppelgenoot (jas of symbool). Dit laatste onderdeel kan je 'leuker' maken door de 'lopers' te belonen voor het aantal keren dat ze lopen door het te tellen (verdeel de taken 'opnoemen loper' en 'turfen' over de leiding). Degene die de meeste bonuspunten scoort mag dan bv als eerste een snoepje of het drinken pakken in de pauze.

Voorbereidingstijd

20 minuten voor het verzamelen van materiaal.

Benodigd materiaal

  • Verschillende kleuren vuilniszakken.
  • Doorzichtig plakband.
  • Gekleurd plakband en of repen papier.
  • Scharen.

Tips

  • Hou de kinderen in de gaten. Als ze het door hebben wordt het tijd om het moeilijker te maken. Vraag dat ook steeds voor je het onderbreekt en herstart of iedereen het begrijpt.

Veiligheid

  • Scharen zijn gevaarlijk!
Lees 3851 keer Laatst aangepast op vrijdag, 11 december 2020 17:59
Log in om reacties te plaatsen