maandag, 03 februari 2020 17:07

Brainweef

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Dit is een variant op Mastermind. Dit is een spel, waarbij het vooral draait om logisch denken. De ene speler probeert de geheime code van de andere speler te ontrafelen.

Beschrijving van de activiteit

De codemaker kiest in het geheim vier code-pionnen (zijn artikelen) en plaatst deze in een willekeurig gekozen volgorde achter een plaat. De codemaker heeft de keuze uit 4 tot 6 verschillende artikelen. Dit is de verborgen code die de codebreker moet gaan ontrafelen. Hij heeft hiervoor maximaal 12 beurten de tijd voor. In zijn beurt plaatst de codebreker vier artikelen naar keuze in de eerste lege rij. Nu geeft de codemaker het resultaat aan. Met het aantal artikelen en resultaat kun je een moeilijkheidsgraad aanbrengen. Bij bevers wordt er met vier artikelen gespeeld en wordt er aangegeven welk artikel er goed staat. Bij roverscouts kun je met 6 artikelen spelen en het resultaat aangeven, zoals dit ook bij Mastermind gebeurd:

  • met rode/zwarte pinnen: hoeveel kleuren staan op de juiste positie?
  • met witte pinnen: hoeveel kleuren komen wel in de code voor, maar staan niet op de juiste positie?
  • Met deze nieuwe informatie plaatst de codebreker vier volgende code-pionnen in de eerstvolgende lege rij.
  • Als de codemaker de artikelen op dezelfde volgorde heeft staan als achter het scherm, is de code gekraakt. De speler/het team die de minste beurten nodig heeft, om de code te kraken, is de winnaar van het spel.

Voorbereiding

Maken van een ‘Brainweef’-speelveld met een scherm (plaat/gordijn), waarachter de code kan worden gezet. Het speelveld bevat 12 regels, waarop 4 artikelen geplaatst kunnen worden. Hiernaast dienen ook 12 sets van 4-6 identieke artikelen worden verzameld/gemaakt. De grootte van speelveld is afhankelijk van de grootte van de artikelen. Het kan dus variëren van een tafel tot een grasveld.

Benodigd materiaal

  • 13 sets van 4-6 identieke artikelen (dit kunnen uiteraard ook geprinte plaatjes zijn)
  • Materiaal om speelveld te maken
Lees 2516 keer Laatst aangepast op vrijdag, 24 april 2020 21:48
Log in om reacties te plaatsen