maandag, 13 januari 2020 12:06

Memory met Chinese karakters

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Maak kennis met Chinese tekens, ga ze zelf maken en leren herkennen.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie Welpen

Marala is bij haar verre familie in het Vogeleilandreservaat in Qinghai geweest. Elk jaar wordt dit overspoeld door ong. 100.000 trekvogels, waaronder ganzen, kraanvogels, gieren en de Mongoolse leeuwerik. Ook het Longbao Nature Reserve is belangrijk voor het behoud van de zwarthalskraanvogel waar Marala op bezoek is geweest als ze de De Emaarate ruïne overvliegt. Mowgli en Shanti begroeten haar enthousiast. Ze willen graag alles weten over dit bijzondere land.

Marala vertelt dat ze er veel heeft geleerd over de taal. Chinees is een beeldtaal. Het is een heel ander schrift dan het alfabet, het ABC. Chinese karakters zijn plaatjes van woorden. Elk woord of deel van het woord heeft een eigen tekeningetje. Dat heet een karakter.

De klank van een Chinees woord kun je ook met letters uit het ABC schrijven. Die taal heet ‘pinyin’. Chinees is een moeilijke taal om te leren. Je moet een goed geheugen hebben. Een karakter leer je te maken door het honderden keren te schrijven of te kalligraferen.

Het Chinees kent 40.000 verschillende karakters. Geen enkele Chinees kent ze allemaal. Dat hoeft ook niet, want met 2.000 kom je al een heel eind.

Kinderen, zoals Mowgli en Shanti  leren de karakters het snelst. Dat komt omdat ze de meeste Qi hebben, zeggen ze in China. Qi is levensenergie. Je schrijft Qi met het karakter van stoom boven het karakter van rijst zoals je op het plaatje ziet.

Er zijn meer dan tien verschillende Chinese talen. Alle Chinese talen gebruiken dezelfde karakters, maar de uitspraak en de toonhoogte waarop de karakters worden uitgesproken, kan per taal enorm verschillen. En daarmee ook de betekenis van het woord.

Marala heeft ook geleerd Chinees te schrijven en wil Mowgli en Shanti ook wel wat leren.

Het spel

Maak hierna met de welpen een memorie spel met deze karakters om ze nog beter te leren kennen. Hiervoor knippen ze de kaartjes uit wat dikker papier en tekenen ze hierop de karakters na. Iedere karakter moet natuurlijk twee keer getekend worden. Gebruik de hele afmeting van het kaartje om te tekenen zodat alles er goed en duidelijk op past.

Zodra alle karakters af zijn, kunnen we gaan memorieën. Doordat het papier wat dikker is, kan er niet door heen gegeken worden. Steeds mogen er door een welp twee kaartjes tegelijkertijd omgedraaid worden. Wanneer het twee dezelfde zijn mogen de kaartjes gehouden worden. Én wanneer er goed onthouden is wat de betekenis was van het karakter, ben je nog een keer aan de beurt.

Wie heeft na het spelen van het memory spel de hoogste stapel kaartjes?

Benodigd materiaal

  • Stiften
  • Dikker papier of knutsel karton
  • Scharen
  • Chinese tekens in een memorie spel

Tips

  • Je kan van te voren alvast kniplijnen tekenen op het papier zodat de welpen de kaartjes allemaal in dezelfde grootte knippen. De grootte is ook makkelijk te bepalen door het (A4) papier drie keer dubbel te vouwen en op de vouwlijnen te knippen.
  • Een echt dominospel waarbij de Chinese getallen de arabische (normale) getallen afwisselen, kan ook gedaan worden.
  • Laat we welpen ook kennismaken met kalligrafie. Letter tekenen vinden ze geweldig.
Lees 3528 keer Laatst aangepast op zondag, 04 oktober 2020 14:31
Log in om reacties te plaatsen