maandag, 31 augustus 2015 02:00

St. Joris in geluid (hoorspel)

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Een spannend hoorspel maken met bijpassende geluiden.

Beschrijving van de activiteit

Baghera zit bij de Guha grotten met een oude radio. Op die radio is een hoorspel te horen en Mowgli vraagt of het terplekke gebeurt. Maar Bagheera vertelt dat het een voorleesverhaal is waarbij de geluiden nagebootst zijn. Hij vertelt de welpen dat ze goed naar de geluiden moeten luisteren. Welke geluiden hebben ze allemaal gehoord? Laat alle attributen in de kring zien en ga samen met de kinderen onderzoeken welke geluiden ze kunnen maken. Waar doet het geluid ze aan denken? Soms helpt het om niet te kijken, maar alleen maar goed te luisteren. Je ziet een pak rijst maar het klinkt als regen. Raar maar waar!

Lees het verhaal voor aan de groep. Waar passen geluiden in het verhaal? En hoe kunnen we die geluiden maken? Bespreek dit met de welpen. Maak dan afspraken over het maken van een opname: wie leest voor, wie maakt welke geluiden etc. Schrijf duidelijk op wie wat doet. Maak het hoorspel dat je met de groep hebt bedacht af: Weet iedereen zijn taak nog? Wie deed wat? Neem het nog één keer snel door en neem het dan op met bijvoorbeeld je mobiel. Bedenk wel dat ALLES op de opname te horen is. Alle woorden maar ook elke schuif met voet of stoel in het lokaal.

Is het resultaat leuk genoeg om op de site te zetten? Als je nog tijd over hebt kun je de opname met zijn allen beluisteren.

Voorbereidingstijd

Is afhankelijk van hoe makkelijk je aan de benodigde spullen kunt komen.

Benodigd materiaal

  • Opname-apparatuur: MP3-opname-apparatuur of video-camera, waarbij je niet de beeldfunctie gebruikt, dictafoon.
  • Het verhaal van Sint Joris.
  • Stille ruimte.
  • Materialen om de benodigde geluiden te maken.

Tips

  • Zorg er voor dat de opname niet verstoord worden door geluiden van buitenaf.
  • Zorg voor de opname dat er goed geoefend is op de volgorde en de juiste geluiden.
Lees 2158 keer Laatst aangepast op vrijdag, 11 december 2020 16:25
Log in om reacties te plaatsen