vrijdag, 16 augustus 2019 14:26

IJsbellen

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Als het buiten ijskoud is kun je zeepbellen bevriezen, waterijsjes en natuursorbets maken of een schitterende ijslantaarn.

Beschrijving van de activiteit

Bas Bos verteld dat we hebben steeds vaker een zachte winter in Nederland. Dus als het een keer flink vriest, is dat een unieke kans om de bevers op een creatieve manier zelf buiten iets te laten bevriezen.

Bas Bos laat de bevers schitterende bevroren zeepbellen maken: Hoe harder het vriest, hoe beter dit lukt. Wanneer je half bevroren zeepsop neemt en de bel op een koude ondergrond laat landen (bv op sneeuw of op een ijskoud bord) zou het al moeten kunnen vanaf -6°C. Het is niet gemakkelijk, maar als het lukt zie je prachtige ijskristallen ontstaan.

Rosemarijn hgaat ondertussen met een paar andere bevers waterijsjes maken: Laat de bevers mooie waterijsjes maken (voor de sier) door blaadjes, besjes, twijgjes e.d. te zoeken en in waterijs vormpjes te doen, te vullen met water, ijsstokje erin en buiten laten bevriezen. Als de ijsjes bevroren zijn voorzichtig uit de vorm halen.

Bas Bos laat zien dat je ook ijsblokjes kunt maken: Je kunt ook kleine voorwerpen bevriezen in ijsblokjes. Hang een lus uit elk blokje om de blokjes buiten op te kunnen hangen. Als de opgehangen ijsblokjes gaan smelten weten de kinderen dat het dooit.

Rozemarijn gaat een natuursorbet maken: Geef elke bever een schaaltje om een sorbet in te maken. Maak bollen ijs van sneeuw. Garneer met blaadjes, besjes etc.

Bas bos gaat een ijslantaarn maken: Neem een leeg conservenblik en plaats takjes en besjes rondom de binnenkant van het blik. Plaats een kleiner blik midden in het grotere blik, met rondom de takjes. Vul de ruimte tussen de 2 blikken voorzichtig met water. Met een stuk tape over de hele bovenkant heen voorkom je dat het middelste blik omhoog komt. Zet het geheel buiten om te bevriezen. Wanneer het water bevroren is, kun je de blikken met een beetje warm water voorzichtig verwijderen. Brand een theelichtje in de ijslantaarn.

Ook rozemarijn maakt een ijslantaarn: Laat een ballon vollopen met water. Knoop dicht en leg buiten om te bevriezen. Verwijder de ballon van de ijsbal, wanneer het buitenste laagje water bevroren is. Maak voorzichtig een opening in de ijsbal en laat het water eruit lopen. Zet er een waxinelichtje in met de opening boven het vlammetje.

Benodigd materiaal

Half bevroren zeepsop, ijskoud bord, rietje, waterijsvorm, ijsstokjes, blaadjes etc., water, ijsblokjes vorm, lussen, sorbetschaaltjes, sneeuw, groot en klein conservenblik, takjes, tape, waxinelichtjes, ballonnen

Tips

Als het niet vriest, kun je de waterijsjes, ijsblokjes of ijslantaarns natuurlijk ook in de vriezer maken.

Dit is een leuke activiteit tijdens een winter logeerweeken van de bever, dan heb je grotere kans dat er een aantal activiteitwn uit te voeregn zijn

Lees 1383 keer Laatst aangepast op vrijdag, 16 augustus 2019 15:47
Log in om reacties te plaatsen