vrijdag, 21 juni 2019 14:39

Kolonisten in Amerika

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Spelenderwijs Amerika ontdekken.

Beschrijving van de activiteit

Introductie

Nadat in 1492 Amerika door Cristoffel Columbus was ontdekt trokken er steeds meer kolonisten Amerika in om dit nieuwe land verder te ontdekken. Bij dit spel trekken de Ploegen Amerika in om dit land te ontdekken.

Willekeurig verdeelde staten kaartjes bepalen voor iedere ploeg steeds weer een een nieuwe reisroute. Elke ploeg begint met een andere kleur staat. De ploeg die zijn reisroute door de 6 staten van Amerika het slimste uitstippelt en weer als eerste op zijn beginplaat aankomt, wint het spel.

Voorbereiding

De ploegen trekken uit de grote stapel een kaartje van een Amerikaanse staat. Dat wordt de begin en eind plek van jou ploeg. Prik hier het vlaggetje van je ploeg in. De kanskaarten worden gesorteerd en als een stapel naast het spel gelegd. De overige kaarten van de staten worden gesorteerd en per soort goed geschut op een stapeltje gelegd

Start en reisdoel

Iedere ploeg pakt van elke stapel met staten 2 kaarten, behalve van de stapel van hun eigen beginstapel; hier pak je er 1 van, waardoor je uiteindelijk 12 staten kaarten hebt. Dit zijn de staten waar je tijdens je reis langs moet gaan. Om het opzoeken van de staten te vergemakkelijken is er op elke kaartje een nummer aangegeven om de staten makkelijker te kunnen vinden. Alaska heeft bijvoorbeeld nummer 1. Iedere ploeg moet zijn kaartje van de staten goed bekijken en samen de snelste route te ontdekken.

Spelregels

Er word gespeeld met de wijzers van de klok. De ploeg met de jongste scout mag beginnen. 1 persoon gooit met de dobbelsteen en zet zijn speelfiguur vooruit als de aantal ogen dat hij heeft gegooid. Komt hij daarbij over de plaats / staat die hij moet bezoeken dan moet hij de desbetreffende kaart afgeven. Als hij precies uitkomt op die plaats dan speelt de gehele groep een spelletje wat met die staat te maken heeft. Je mag de pion in alle speelrichtingen zetten, behalve in dezelfde beurt weer terug. Ook mag je andere teams inhalen of via hun thuisbasis gaan. Eindigt een beurt in een staat waar al een pion of vreemde thuisvlag staat dan moet je in de voorgaande staat wachten en mag je pas in de volgende beurt verder spelen. Als er 6 is gegooid mag je niet nog een keer gooien. Als er 1 in gegooid mag de ploeg kiezen: Of hij zet zijn speelfiguur een plaats verder, of hij blijft staan en pakt een kanskaart. Wel moet de kanskaart meteen uitgevoerd worden.

Verkeersverbindingen

Op de kaart zijn doorgetrokken lijnen te zien. Dit zijn lijnen te paard en wagen worden afgelegd. Deze zijn 1 punt van de dobbelsteen waard.
Op de kaart zijn onderbroken lijnen te zien dit zijn stukken die per trein / boot worden afgelegd. Deze zijn 2 punten op de dobbelsteen waard.

Einde van het spel

Wie als eerste weer terug is bij zijn startplaats en plaats van bestemming en alle stedenkaarten heeft afgegeven, heeft het spel gewonnen. De overige ploegen kunnen verder spelen om te bpalen wie er op de 2e en 3e plaats komen

Suggestie voor de kanskaarten

 • Doe, met de hele groep, de opdracht die bij deze staat hoort. Hierna mag je nog een keer gooien
 • Bezoek 1 te koloniseren staat 2 keer jullie bepalen welke dat is
 • Bezoek 1 te koloniseren staat 2 keer de ploeg rechts van je bepaald welke dat is
 • Bezoek 1 te koloniseren staat 2 keer de ploeg links va je bepaalt welke dat is.
 • Gooi nog een keer.
 • Sla een beurt over
 • Bezoek een extra staat. Pak een kaart van de stapel van het gebied waar je nu zit (noord = roze, noordoost = rood, zuidoost = groen, zuid = oranje, zuidwest = geel, noordwest = blauw)
 • Ruil een kaart met de ploeg rechts van je, zowel jij als de andere ploeg moet de nieuwe staat bezoeken
 • Ruil een kaart met de ploeg links van je, zowel jij als de andere ploeg moet de nieuwe staat bezoeken
 • Lever een staat in. Deze hoef je niet meer te bezoeken
 • Pak een kaart van de stapel en geef deze aan het team die al de meeste staten bezocht heeft.

Benodigd materiaal

 • Kaart (A3 of groter) van Amerika verdeeld in 4 zones (noordoost, zuidoost, zuidwest en Noordwest) met tussen de hoofdsteden diverse lijen getekend (gesloten = te paard, stippel is boot / trein)
 • Kaartjes van alle staten met opdrachten behorend bij de staat
 • Kanskaartjes

Tips

Je kunt met de speeltijd spelen door bijvoorbeeld:

 • het aantal te bezoeken staten te vermeerderen of juist terug te dringen
 • de kans kaarten weg te laten
 • de doe opdrachten weg te laten
Lees 2246 keer Laatst aangepast op woensdag, 11 september 2019 11:45

2 reacties

 • Reactielink Robin Bastiaan maandag, 05 april 2021 18:35 Geplaatst door Robin Bastiaan

  Hi Martin,
  Goede vraag! Deze zijn nog niet uitgewerkt. Als iemand (zoals misschien jouw groep) dit spel eens gebruikt, dan houd ik mij aanbevolen om de uitwerking van deze spelletjes te ontvangen. Dit kan op het e-mail adres van de activiteitenbank. Alvast bedankt!

  Rapporteren
 • Reactielink zaterdag, 05 september 2020 09:31 Geplaatst door Martin Helmich

  Hi wellicht luie vraag, maar is er ook een lijst met uitleg van de spelletjes per staat? Dara hebben jullie vast over nagedacht?

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen