zondag, 07 april 2019 15:52

Van vezel tot touw

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ontdek hoe je touw kan vlechten met materialen uit de natuur door het gebruik van de vezels van brandnetels.

Beschrijving van de activiteit

Wat nou als je midden in de natuur staat en hebt touw nodig, maar helaas ben je het vergeten mee te nemen. Wat nu? Dan maak je natuurlijk je eigen touw van brandnetels uit de natuur. Bovendien dring je zo ook de brandnetelplaag een beetje terug.

Vlechten

Zoek lange brandnetels en bij voorkeur die een rode stengel hebben. Van brandnetels met een rode stengel kun je sterker touw maken. Als je handschoenen bij je hebt draag ze dan en snij de stengel vlak boven de grond af.

Nu je je handschoenen nog aan hebt verwijder je alle bladeren van de stengel.

Verpletter de stengel van de brandnetel zodat de vezels los van de merg komen te zitten. Doe dit door de brandnetel stevig op het heft van je mes te drukken. Je kunt ze ook op een steen verpletteren door er met een andere steen op te slaan. Doe dit dan met een ronde steen zodat je de vezels niet beschadigd.

Nu je de vezels los van de merg gemaakt hebt kun je ze van elkaar scheiden. Dit doe je door de stengel te breken en de vezels voorzichtig van de merg te verwijderen. Je kunt de vezels nu direct gebruiken om er iets mee vast te binden.

Neem een aantal vezels en vouw ze middendoor.

Draai de vezels nu in elkaar, doe dit door ze bij het dubbelgevouwen gedeelte vast te houden en ze met uw hand over de broek heen te wrijven. Doe dit in één richting.

Doe dit over de hele lengte van de vezels en als je ziet dat de vezels dunner worden voeg je er weer een aantal vezels aan toe en ga je verder met het ineen draaien. Er vormt zich zo een dun touw. Je kunt dit touw zo lang maken als je zelf wilt. Als je een dikker touw wilt maken vlecht je drie van deze dunnere touwtjes in elkaar. Herhaal dit proces tot je een touw hebt met de gewenste dikte en of sterkte.

Het sterkste touw

Vervolgens wordt de sterkte van het touw getest door er een steen aan te knopen. Steeds een grotere steen. Welk touw kan het meeste gewicht aan voor het breekt?

Benodigd materiaal

  • Werkhandschoenen

Uit de natuur

  • Brandnetels
  • Stenen

Veiligheid

Brandnetels prikken. Draag daarom een lange broek en tuinwerkhandschoenen.

Tips

  • Als je touw van deze vezels wilt maken is het verstandig deze te laten drogen alvorens met de volgende stap verder te gaan.
  • Er zijn in Nederland nog een paar werkende touwslagerijen die in werking. Als je in de buurt komt is een bezichtiging zeker de moeite waard.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 12 Duurzame consumptie en productie.
  • Bron
Lees 1190 keer Laatst aangepast op zondag, 15 november 2020 00:41
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

BuitenlevenUitdagende Scoutingtechnieken

Duur

1 - 2 uur

Leeftijdsgroep

11-15 scouts15-18 explorers18-21 roverscouts

Locatie

BosRondom het clubhuis

Toekomstthema's

Ontwikkeling en uitdaging