zondag, 07 april 2019 13:07

Diversiteitenspel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Inzien hoe diversiteit en discriminatie in de samenleving/ binnen groepen kan zijn.

Diversiteit, we vinden het belangrijk, maar voelen we het af en toe ook zo? Snappen we echt wat het is om ergens niet bij te mogen horen of juist wel? En wat het vraagt om die diversiteit echt welkom te heten. Dit spel laat je ervaren wat diversiteit is en kan zijn.

Beschrijving van de activiteit

Deze activiteit is een rollenspel, waarin de deelnemers in groepen worden verdeeld. Per groep krijgen ze instructies over hoe zij moeten omgaan met de anderen. Je beleeft wat het is om buiten gesloten te worden en hoe het is om buiten te sluiten. Handig om te weten: Het is een spel, niet de werkelijkheid. Maar dit spel laat wel zien hoe het soms kan zijn in de werkelijkheid. Het helpt dan ook om op het einde van het spel iedereen ‘uit z’n rol te ontslaan’.

De groep deelnemers wordt door middel van kaartjes in vier verschillende groepen verdeeld. De instructies die ze allemaal krijgen is dat ze absoluut niet mogen praten. Ook krijgen ze te horen dat als ze ontevreden zijn over de manier waarop de groep werkt, ze altijd mogen kiezen voor groep 5.

Zie in de bijlage de gehele omschrijving van het diversiteitenspel en de instructies per groep.

Benodigd materiaal

Zie in de bijlage de gehele omschrijving van het diversiteitenspel en de instructies per groep.

Veiligheid

Zorg ervoor dat deze activiteit voor iedereen veilig blijft voelen en op geen enkele wijze persoonlijk vervelend wordt. Zorg ervoor dat de ervaringen open gedeeld kunnen worden. En dat mensen na afloop hun rol weer kunnen loslaten.

Aanvullende informatie

Lees 1968 keer Laatst aangepast op zondag, 30 april 2023 09:56
Log in om reacties te plaatsen