maandag, 31 augustus 2015 02:00

Brandje blussen

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Waarom / doel van de activiteit

Dit spel kan een inleiding/aanleiding zijn om de welpen wegwijs te maken hoe zij moeten handelen bij vuur en in een vervolgstap, wat zij moeten doen als zij zich branden. Belangrijk is dat welpen het besef krijgen dat vuur mooi is, maar ook gevaarlijk en dat het helemaal niet stoer is om brandjes te stichten.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie welpen

Het is al laat als een grote regen- en onweersbui zich uitstrekt over de jungle. Bij het wolvenhol blijft de bui hangen. Brrr, je kunt merken dat de herfst nu echt begonnen is. Terwijl alle welpen in het wolvenhol gezellig tegen elkaar aankruipen en andere dieren in de jungle gaan schuilen, zoekt ook in het mensendorp Haveli iedereen een plek om te schuilen. Mesoa en Shanti staan voor het grote raam van hun huis en worden opgechrikt door een hele harde bliksemschicht. Zo hard hebben ze de bliksem nog niet eerder meegemaakt. Maar ja, wat wil je ook, het is heel lang droog gebleven dus een beetje regen kan de jungle wel gebruiken. Terwijl Mesoa met Shanti overlegt wat ze die avond zullen doen, klinkt van ver uit het dorp en heel hard: 'Brand, brand, brand!'. Verschikt rennen ze naar buiten in de richting van het geroep en zien dat aan de rand van Haveli een klein maisveld brandt. Iedereen staat te kijken en doet helemaal niets. Maar Shanti bedenkt zich geen moment en roept heel hard de jungle in naar Hathi en de andere olifanten. 'Hathi!', roept Shanti. 'Help ons de brand te blussen.' Hathi en de andere olifanten sprinten naar de rivier naast het dorp, slurpen hun slurven vol en blussen zo het brandje in het maisveld.

Het spel

Zet een brandende kaars op de grond en trek een streep op de grond op enige afstand daarvan. Vul een spuit of een waterpistool met water. De welp plaats de spuit op neushoogte voor het gezicht als een echte olifant en probeert het vuurtje (de kaars) te blussen. Iedere welp mag drie keer schieten of de spuit vullen.

Voorbereidingstijd

Enkele minuten.

Benodigd materiaal

  • Een kaars.
  • Een aansteker.
  • Een spuit of waterpistool.
  • Water.
  • Een krijtje.

Tips

  • Je kunt wellicht met de hele groep eens afspreken om in samenwerking met de plaatselijke brandweer een (ontruimings)oefening te houden in en rondom je clubhuis.

Veiligheid

  • Kijk altijd uit met vuur. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen.
  • Vertel ook de ouders dat je spellen met vuur hebt gedaan en vertel de welpen heel nadrukkelijk dat zij zonder toestemming van hun ouders NIET met vuur mogen spelen.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: doel 3 Goede gezondheid en welzijn.

Aanvullende informatie

Lees 4146 keer Laatst aangepast op zondag, 03 maart 2024 12:28
Log in om reacties te plaatsen