maandag, 31 augustus 2015 02:00

Minispeeltuin

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Met de scouts een minispeeltuin pionieren.

Beschrijving van de activiteit

Minispeeltuin pionieren is het maken van een model van een een pionier speelobject op schaal. Het pionieren op schaal, wat minipionieren is, is een leuke activiteit voor een opkomst, waarbij veel plezier beleefd kan worden. Naast dat het erg leuk is om te doen, kan het ook erg nuttig zijn als je een groot object gaat bouwen. Als je deze namelijk eerst op schaal bouwt, dan kun je zien waar de knelpunten van je object zitten. Ook is dan te zien in welke volgorde je het beste je object kunt opbouwen.

Bij het minipionieren is alles kleiner, maar doordat alles kleiner wordt is de verhouding aan elkaar nog steeds gelijk. Het is dan ook handig om te werken met de standaard maten voor het pionierhout en deze dan om te rekenen naar een kleinere maat. Een makkelijke schaal is 1:10. Alles wordt dan 10 keer zo klein, maar het rekent ook makkelijk.

Als je regelmatig denkt te gaan minipionieren, dan is het aanleggen van een modelbouwdoos wel een optie. De inhoud zou dan gelijk moeten zijn aan de inhoud van het houthok. Het materiaal dat je voor minipionierpalen kunt gebruiken is dunne rondhout stokjes, welke je bij de meeste doe-het-zelf zaken wel kunt kopen. De meest handige diameter is tussen de 0,6 (kleine pionier palen) en 0,8 cm (lange pionier pale) dik. Als pioniertouw kun je dan metselkoord gebruiken. Dit kost niet veel en is dus makkelijk in gebruik.

Voorbereidingstijd

Afhankelijk van het aanwezige materiaal: aanschaf mini pionier modelbouw doos of bamboe uit eigen tuin (goedkoper maar ook minder fijn in gebruik).

Benodigd materiaal

  • Minipionierhout (model bouw doos of bamboe).
  • Metselkoord.
  • Voorbeelden.

Tips

  • Als je het object langer wilt laten staan, dan is het insmeren van de knopen met lijm wel een aanrader, anders laat de knoop snel los.
  • Dit alles kun je goed bewaren in een kist waar je al het hout in vakjes in kunt leggen.
  • Bamboe'palen' zijn goedkoper maar minder fijn. Een modelkist werkt vaak fijner, maar is duurder in de aanschaf.
  • Deze activiteit kan je voor explorers en ouder doen als voorbereiding op het in het groot namaken hiervan tijdens XXL speeltuin pionieren.
Lees 4900 keer Laatst aangepast op maandag, 02 november 2020 10:21
Log in om reacties te plaatsen