maandag, 31 augustus 2015 02:00

Beste idee van de horde!

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Een goede activiteit in het kader van jeugdparticipatie. Het doel is dat welpen zelf gaan nadenken over hoe ze het nóg leuker zouden vinden bij de horde. De kinderen leren nadenken over wat ze van de activiteiten vinden. 

Beschrijving van de activiteit

Akela is ten einde raad. Er komt meer en meer gemopper uit de jungle, van dieren die vinden dat er wel eens iets nieuws mag gebeuren.. maar hij weet niet wat! Gelukkig kent hij een hoop actieve welpen, die vast wel leuke ideeen hebben om de boel in de jungle weer eens wakker te schudden!

De welpen gaan in nesten uiteen om te bedenken wat zij 'het beste idee van de horde' vinden. Dit kan een te gekke opkomst zijn, een idee voor tijdens het drinken of gewoon een heel tof tussendoorspelletje. Je kunt hierin als leiding sturen (door een gerichte opdracht te geven), of je kunt de welpen hun eigen gang laten gaan. Het hoeft natuurlijk niet bij één idee te blijven, dit mogen er ook meerdere zijn. Indien je er tijd voor hebt, kun je ze ook een poster laten maken bij hun idee.

Als alle nesten hun ideeën bedacht hebben, gaan ze dit elk met een lid van het leidingteam bespreken. De leiding kan op die manier controleren of het haalbare ideeën zijn (realiteitszin). Hierna mogen de welpen hun ideeën presenteren aan de gehele horde. De overige welpen mogen vragen stellen als ze het onduidelijk vinden. Nadat alle ideeën gepresenteerd zijn, mogen de welpen gaan stemmen op wat volgens hen het beste idee is. Dit kan door hand opsteken, het op een briefje te schrijven of (bij voorkeur) op een heus stembiljet waarop ze hun favoriete idee aan kunnen kruisen. Na afloop van de stemming wordt het winnende idee bekend gemaakt, en gaat de leiding zijn/haar best doen om dit idee uit te voeren. Overigens kun je als leiding de overige ideeën ook prima onthouden!

Voorbereidingstijd

Deze activiteit behoeft als enige voorbereiding dat er papier en schrijfmateriaal is. Indien ervoor gekozen wordt posters te laten maken, dienen er ook grote vellen papier te zijn.

Benodigd materiaal

  • Schrijf/tekenmateriaal.
  • Papier.
  • Grote vellen (indien er posters gemaakt worden).

Tips

  • Let erop dat alle welpen hun ideeën kunnen noemen en niet alleen de oudere of mondigere welpen.
  • Wijs de welpen erop dat ze moeten kiezen wat ze zelf het beste idee vinden, en niet wat hun vriendjes/vriendinnetjes het beste idee vinden!
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 16 Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.

Veiligheid

  • Zorg voor een goede sfeer waarin geen ideeën worden geopperd die voor bepaalde welpen kwetsend kunnen zijn. Vertel de welpen dat het niet de bedoeling is namen te noemen.
Lees 2953 keer Laatst aangepast op donderdag, 10 februari 2022 18:59
Log in om reacties te plaatsen