maandag, 31 augustus 2015 02:00

Toveren met kleuren

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ontdek de kleurgeheimen. Uit welke kleuren bestaan stiften en kan je zelf kleuren maken?

Beschrijving van de activiteit

Stuiter en Keet Kleur kleuren een tekening aan een tafel in de tuin van Keet Kleur. Wat doet Keet nou? Ze kleurt eerst geel en daarna blauw daarover heen. En dan wordt het groen. "Hoe kan dat nou?", vraagt Stuiter. Keet vertelt aan Stuiter dat je met kleuren nieuwe kleuren kan maken. "Ik weet daar een leuk proefje mee. Dat heb ik geleerd van Prof. Plof". Ze gaat naar binnen en komt even later naar buiten met koffiefilters, een glas water en viltstiften.

Scheur twee velletjes koffiefilters van elkaar los. Vul een glas met een randje water. Kies twee kleuren stiften uit. Maak met de ene stift een tekening op het ene filter en met de andere stift op het andere filter. Pak een (sate)stokje en prik het aan de bovenkant door de koffiefilters heen. Hang het koffiefliter in het glas met water. Pas op dat je tekening niet in het water hangt. Nu is het wachten geblazen. Kijk na vijf minuten naar je tekening. Wat is er mee gebeurt? En wat gebeurt er als je langer wacht?

Door het eerste proefje heb je geleerd dat sommige kleuren met andere kleuren gemaakt zijn. Nu mag je zelf proberen om nieuwe kleuren te maken. Doe de verschillende kleuren verf op een bordje/schoteltje. Meng de kleuren door elkaar en probeer nieuwe kleuren te maken. Weet je nu met welke kleuren je groen maakt? En paars? Welke zitten er in de zwarte stift? Welke kleuren kun je nog meer maken? Pak tot slot een kwast en een papiertje. Maak een mooie tekening met alle nieuwe kleuren die je hebt gemaakt.

Benodigd materiaal

  • Koffiefilters.
  • Stiften.
  • Stokjes of sateprikkers.
  • Glazen.
  • Bordjes/schoteltjes.
  • Verf (rood, geel, blauw, zwart, wit).

Tips

  • Als je stiften gebruikt die niet oplosbaar zijn in water, dan zal er weinig gebeuren op de koffiefilters. Probeer het altijd vooraf zelf.
Lees 2461 keer Laatst aangepast op zaterdag, 03 oktober 2020 18:09
Log in om reacties te plaatsen