maandag, 31 augustus 2015 02:00

Typetjesspel

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Scouts spelen onbewust een typetje. Welk typetje zijn ze in het echt? En hoe is het om behandeld te worden naar een eigenschap, terwijl je niet weet hoe het komt?

Beschrijving van de activiteit

Gebaseerd op het spel "labels" uit All Different, all equal Education pack 1995 (p 107).

Iedereen binnen de groep krijgt een sticker op het voorhoofd geplakt, met daarop een bepaald typetje of karaktereigenschap geschreven. De personen weten zelf niet wat er op hun voorhoofden staat. Geef daarna de groep een gezamenlijke opdracht die ze moeten vervullen, zoals het bouwen van iets, het verzinnen van een toneelstukje of gewoon het spelen van een bepaald spel.

Let op! De opdracht mag niet te gemakkelijk zijn (enige vorm van discussie is nodig) en niet te moeilijk (de opdracht mag het hanteren van de kenmerken niet in de weg staan). Maak de groep duidelijk dat ze tijdens de opdracht elkaar moeten behandelen volgens de stickers die op de voorhoofden hangen. Als bijvoorbeeld iemand de sticker van "lui" heeft, moet deze persoon dan ook behandeld worden als iemand die altijd lui is (zonder het woord echter expliciet te gebruiken). Op het einde mag iedereen raden welke eigenschap op zijn/haar sticker stond.

Het typetjesspel kan snel ontaarden in een grappig spel, waarbij veel gelachen wordt met de typetjes. Sluit het spel echter niet zomaar af, maar neem voldoende tijd voor de nabespreking. Belangrijk is ook dat iedereen zijn/haar zegje kan doen. Veel kan verborgen gaan achter een lach of een grap, maar zorg dat ook hier de achterliggende gevoelens naar voren komen.

Mogelijke vragen:

  • Hoe voelde je je gedurende de opdracht?
  • Was het moeilijk om de anderen volgens de stickers te behandelen?
  • Begonnen sommigen zich te gedragen volgens zijn/haar sticker? (bv. hield diegene met de "domme" sticker op zijn/haar hoofd na een tijdje op met participeren? Of begint "de baas" ook echt baas te spelen?)
  • Welke stickers gebruiken we in het echte leven?
  • Is een leven zonder stickers mogelijk?

Voorbereidingstijd

Ongeveer 5 minuten om stickers te maken.

Benodigd materiaal

  • Stickers.
  • Pen.
Lees 1815 keer Laatst aangepast op woensdag, 30 september 2020 20:01
Log in om reacties te plaatsen