maandag, 31 augustus 2015 02:00

Ik speur met Keet Kleur

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De kinderen oefenen in het herkennen van letters, kleuren, dieren of themafiguren.

Beschrijving van de activiteit

Keet Kleur is verdrietig. Ze heeft een heleboel kaarten gemaakt die samen een verhaal vertellen. Toen ze ze allemaal op de goede volgorde had gelegd om ze te laten zien aan Fleur, zijn ze weggewaaid. Kunnen de bevers helpen om de kaarten weer in de goede volgorde te leggen?

De bevers krijgen een kaart met daarop een aantal gekleurde vakjes. In het spelgebied gaan ze op zoek naar een kaart met daarop dezelfde kleur. De kleuren moeten in de juiste volgorde worden opgezocht. Achterop iedere kaart staat een letter of een plaatje of een themafiguur. Combinaties van deze drie zijn natuurlijk ook mogelijk. De bevers moeten de letter, het plaatje of het themafiguur onthouden en vertellen aan de leiding. Hebben ze het goed, dan kunnen ze op zoek naar hun volgende kleur. Welke groep heeft als eerste alle kleuren en de bijbehorende letters of figuren goed doorgegeven? Die groep heeft gewonnen.

Variatie

  • Je kunt ook kaarten ophangen met daarop alle gekleurde vakjes die de bevers op hun kaart hebben. Ze moeten dan heel goed kijken of hun kaart precies overeenkomt met de gevonden kaart. Het figuur of de letter achterop de kaart geven ze door aan de leiding. Hebben ze het goede figuur of de goede letter doorgegeven, dan krijgen ze weer een nieuwe kleurencombinatie die ze moeten zoeken.
  • Speel je het spel met letters, dan is het meer geschikt voor oudste bevers en voor welpen. In het laatste geval kun je de letters een woord of zin laten vormen. Het gaat er dan om dat het goede woord aan de leiding verteld wordt.

Voorbereidingstijd

Trek vooraf ongeveer een uur uit voor het maken van de kaarten. Op de spellocatie kost het ophangen van de kaarten en het klaarzetten van de spullen je ongeveer een half uur.

Benodigd materiaal

  • Kaarten met kleur(codes) en afbeeldingen of letters (aantal afhankelijk van het aantal spelers en de te kraken code) om op te hangen.
  • Zoekkaarten voor de bevers (aantal afhankelijk van het aantal spelers).
  • Antwoordenblad voor de leiding.
  • Pen en papier.

Tips

  • Pas de moeilijkheidsgraad aan aan de leeftijd en kennis van de spelers. Zie ook het kopje 'variatie'.

Veiligheid

  • Zorg er voor dat de kaarten niet te ver uit elkaar hangen en dat kinderen niet uit je zichtveld kunnen raken.
Lees 4324 keer Laatst aangepast op dinsdag, 29 september 2020 21:38
Log in om reacties te plaatsen