zondag, 08 januari 2017 19:54

Spelen met de kunst van Mondriaan

Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De bevers maken kennis met de kunst van Mondriaan. Ze gaan er allerlei spelletjes mee doen.

Beschrijving van de activiteit

2017 is het Mondriaan-jaar. Piet Mondriaan heeft verschillende stijlen gehad in zijn schilderijen. Maar het beroemdste is hij toch om zijn kleurvlakken. Hiervoor gebruikte hij alleen witte, rode, blauwe en gele vlakken en zwarte dunne en dikke lijnen.

Stuiter is bij Keet Kleur. Ze is druk bezig met schilderen. Geen dieren, bomen of mensen, maar gekleurde vlakken en tussen en over de vlakken zwarte lijnen. Ze vertelt Stuiter, dat een beroemde schilder, Piet Mondriaan, ook zo schilderde.

Puzzel

Maak een eenvoudig schilderij zoals Mondriaan dat gedaan zou hebben. Op internet zijn genoeg voorbeelden die je kunnen inspireren. Plak het schilderij op stevig karton. Knip het in een – voor bevers overzichtelijk – aantal (vierkante) stukken. Geef elke bever een aantal stukken. Wat voor schilderij maken de bevers er samen van? En hoe ziet het eruit, als ze het nog een keer doen? Met al die stukjes zijn er meer mogelijkheden. Het is handig, als je twee exemplaren van het schilderij hebt; een voor de puzzel en een om te laten zien hoe de puzzel had kunnen/moeten worden. Het hele schilderij kun je ook gebruiken als voorbeeld voor de activiteit schilderijen tentoonstelling. 

Schilderijen tentoonstelling

De bevers gaan hun eigen kleurenschilderij maken. Net zoals Mondriaan met rood, wit, blauw en geel (en als je dat wilt andere kleuren).  En zwarte lijnen. Hiervoor plakken ze witte, gele, blauwe en rode (en andere kleuren) vierkantjes en rechthoeken in allerlei maten op papier. Daartussen trekken ze, als ze dat willen en kunnen, zwarte strepen. Zo kunnen ze hun eigen ‘Mondriaan -’tentoonstelling maken.

Memory

De bevers spelen een Mondriaan memory spel. Maak een memory spel met kaartjes, zoals Mondriaan dat gedaan zou hebben. Bijv. helemaal geel, rood, wit of blauw  met rondom een zwarte streep. Of  bijvoorbeeld blauw-zwarte streep - wit. Je kunt natuurlijk ook meer kleuren gebruiken dan rood, geel, wit en blauw. 

Kleurenspel

De bevers staan in een kring. In het midden van de kring ligt een stukje schilderij (bijv. een kaartje van het memoryspel of een stuk van de puzzel) of een lapje stof. Elke bever  krijgt een kleur. Dat kan je  de bever in het oor fluisteren of je geeft hem een kaartje met de kleur.  (Bijv. van het memoryspel.) Twee bevers hebben dezelfde kleur.  Je roept een kleur. Nu moeten de twee bevers, die deze kleur hebben, zo snel mogelijk  het stukje schilderij of het lapje stof pakken. Wie heeft het als eerste?

Benodigd materiaal

Puzzel:

  • Twee dezelfde schilderijen (zoals Mondriaan ze gemaakt zou hebben)
  • Schaar (van een van die schilderijen knip je puzzelstukjes)

Schilderijen tentoonstelling:

  • Papier
  • Gekleurde rechthoekjes en vierkantjes
  • Lijm

Memoryspel:

  • Kaartjes met kleuren

Kleurenspel:

  • Lapje stof
  • Eventueel gekleurde kaartjes

Tips

Deze activiteit is ook te gebruiken als onderdeel van de Keet Kleur badge.

Lees 3530 keer Laatst aangepast op zondag, 28 oktober 2018 12:11

1 Reactie

Log in om reacties te plaatsen