vrijdag, 22 januari 2016 15:34

Geluidennavigatie

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Niet door uitleg met woorden, maar door het maken van verschillende geluiden duidelijk maken hoe een route gelopen moet worden. Dus het juiste geluid maken, maar ook goed luisteren.

Beschrijving van de activiteit

Sanley Stekker zit achter zijn laptop als Stuiter binnen komt. Natuurlijk wil Stuiter weten wat stanley aan het doen is. Stanley begint te vertellen dat hij verschillende geluiden aan het opzoeken is om een speurtocht uit te kunnen zetten. Stuiter vind het maar raar: bij een speurtocht moet je toch goed kunnen kijken? Je moet toch kunnen zien waar je op het papier heen moet of op zoek naar de lintjes aan de struiken, of pijlen op de grond? Dat doe je allemaal met je ogen en niet met je oren?

Stanley verteld dat hij 3 (of eigelijk 4) geluiden op heeft gezocht. Het geluid van (verschillende soorten) tuinvogels, het geluid van (verschillende) huisdieren en het geluid van (verschillende) boerderij dieren.

De bevers worden verdeeld in 3 groepen: herder, koeien en natuur. De herder maakt het geluid. De koe(ien) volgen de instructies van de herder op en leggen zo een route af, waarbij ze de bevers die de natuur voorstellen, moeten ontwijken. De route is ongeveer 5 meter. Je kunt een koe de route laten lopen, maar ook meer koeien tegelijk. De boodschappen die gegeven worden door verschillende geluiden kunnen zijn: naar rechts, naar links, 5 stappen vooruit, stop, ect.

Oefen eerst een paar keer, zodat iedereen de verschillende geluiden en instructies goed weet. Gebruik instructies en geluiden die voor bevers makkelijk en logisch zijn. Bijv. een vogel is een pas vooruit, een koe is een pas naar links, een keer een hond is een pas naar rechts, elk ander geluid is stop.

Eerst gaan de bevers bij het clubhuis oefenen. Als iedereen doorheeft hoe het werkt worden de bevers door Stanley in kleine groepjes ingedeeld. Elk groepje krijgt een MP3 speler met speaker. Op elk kruispunt bepaald het volgende gluid op de MP3 speler welke richting er gelopen gaat worden.

Als extra verrasing / twist kunnen er ook extra opdrachten te horen zijn, die onderweg uitgevoerd moeten worden.

Benodigd materiaal

  • Laptop om de eerst geluiden te kunnen maken
  • MP3 + speakers voor tijdens de route
  • Eventueel blinddoeken (dassen) voor het spel
  • Eventueel poster met pictogrammen

Tips

  • Bedenk, samen met de bevers welke dieren onder huisdieren vallen (hond en kat, want vogelgeluiden is er ook 1) en welke onder boerderij dieren kunnen vallen (paard koe varken) en of alle vogels hetzelfde geluid maken.
  • Je kunt de betekenis met pictogrammen op de muur hangen. Dan kunnen de andere bevers de koe helpen en weet de herder de betekenis van de geluiden makkelijk.
  • Je kunt de koe blinddoeken, maar als een bever dat eng vindt, doe het dan niet. Oefenen doe je zonder blinddoek.
  • Links en rechts kan nog moeilijk zijn voor bevers. Oefen dat, als dat nodig is.
Lees 2412 keer Laatst aangepast op donderdag, 23 april 2020 10:42
Log in om reacties te plaatsen