vrijdag, 22 januari 2016 15:34

Geluidennavigatie

Niet door uitleg met woorden, maar door het maken van verschillende geluiden duidelijk maken hoe een route gelopen moet worden. Dus het juiste geluid maken, maar ook goed luisteren.

De bevers worden verdeeld in 3 groepen: herder, koeien en natuur. De herder maakt het geluid. De koe(ien) volgen de instructies van de herder op en leggen zo een route af, waarbij ze de bevers die de natuur voorstellen, moeten ontwijken. De route is ongeveer 5 meter. Je kunt een koe de route laten lopen, maar ook meer koeien tegelijk. De boodschappen die gegeven worden door verschillende geluiden kunnen zijn: naar rechts, naar links, 5 stappen vooruit, stop, ect.

Oefen eerst een paar keer, zodat iedereen de verschillende geluiden en instructies goed weet. Gebruik instructies en geluiden die voor bevers makkelijk en logisch zijn. Bijv. 3 x een fluit is 3 passen vooruit, 4 keer een trommel is 4 keer naar links, een keer een toeter is stop, 2 keer twee deksels op elkaar is 2 passen naar rechts, 3 keer twee stukken hout op elkaar is 3 keer stappen achteruit. Je mag als leiding bevers natuurlijk even helpen herinneren aan wat een geluid betekende.

• Voorwerpen, waarmee je geluid kan maken, bijv. deksel, muziekinstrumenten (toeter, fluit, trommel enz), stukken hout
  • Eventueel blinddoeken (dassen)
  • Eventueel poster met pictogrammen

• Je kunt de betekenis met pictogrammen op de muur hangen. Dan kunnen de andere bevers de koe helpen en weet de herder de betekenis van de geluiden makkelijk.
  • Je kunt de koe blinddoeken, maar als een bever dat eng vindt, doe het dan niet. Oefenen doe je zonder blinddoek.
  • Links en rechts kan nog moeilijk zijn voor bevers. Oefen dat, als dat nodig is.
  • De naam van de drie groepen is ook aan te passen. Een mogelijke andere optie: rivier, boom en rots.
Lees 874 keer Laatst aangepast op zondag, 28 oktober 2018 22:20

Sport & Spel