zondag, 18 oktober 2015 18:03

Het is druk in Haveli

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het grote aantal vluchtelingen is erg actueel. Door deze activiteit leren de welpen over de omstandigheden die heel veel mensen proberen te ontvluchten.

Beschrijving van de activiteit

Er komen steeds meer nieuwe mensen naar Haveli; het mensendorp van de jungle. Bagheera legt de welpen uit dat deze mensen op de vlucht zijn voor oorlog of een natuurramp. Ter illustratie laat hij de welpen de filmpjes zien met de verhalen van Ahmad, Karim en Maryam.

Bagheera bespreekt de filmpjes met de welpen. Wat zouden zij missen als ze plotseling moesten verhuizen naar een ander land? Misschien zitten er wel welpen in de horde die uit dezelfde situatie als Ahmad, Karim of Maryam komen of kennen ze iemand die gevlucht is. Hoe zou het zijn om te spelen in een oorlogsgebied? Zou jij in het bos of park naast de blokhut fijn spelen als je wist dat daar een mijnenveld zou kunnen liggen? Hoe zou het zijn om te slapen als er 's nachts vliegtuigen overvliegen die misschien bommen op je wijk gooien? Hoe zou het zijn als je met je hele gezin in een kleine ruimte moest wonen? Zou jij makkelijk opnieuw vriendjes kunnen maken met andere kinderen, als je in een nieuwe, onbekende omgeving zit?

Bagheera zet de welpen aan het werk. Elk nest is een groepje vluchtelingen. Op een groot vel papier tekenen ze hun eigen vlucht. Met hoeveel mensen wonen ze nu in een huis? Is er plek om met andere kinderen te spelen? Is het er veilig? Hebben ze voldoende te eten? Baloe heeft iets te eten gemaakt. Het is een gerecht uit één van de landen waar mensen de oorlog of een ramp hebben ontvlucht. Vinden de welpen het lekker? Hoe zouden ze het vinden als ze dit gerecht elke dag moesten eten in plaats van hun favoriete gerecht?

Als alle tekeningen af zijn, komen de nesten weer bij elkaar en vertellen over hun tekening. 

Benodigd materiaal

  • Apparatuur om bovengenoemde filmpjes mee af te spelen (laptop, beamer)
  • Tekenmaterialen (stiften, potloden, verf)
  • Grote vellen papier
  • Hapjes uit een ander land, bijvoorbeeld pindasoep uit Ghana

Tips

  • Er zijn via youtube meer verhalen van vluchtelingen te zien.
  • Meer informatie over vluchtelingen vind je via:
  • Welpen hebben natuurlijk ook negatieve verhalen over vluchtelingen (in Nederland) gehoord. Het  kan zijn dat ze bang zijn. Kap het niet af als ze dit ter sprake brengen, maar laat ze uitspreken. Dring niet je eigen mening op.
  • Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 16 Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.

Ben je enthousiast over dit thema en/of wil je er meer over weten? Kijk dan op vrijheid.scouting.nl

Daar vind je onder andere het verhalenproject met verschillende persoonlijke verhalen van scouts die in de oorlog actief waren. Klik op het kaartje om te zien welke verhalen zich bij jou in de buurt hebben afgespeeld.

 

Aanvullende informatie

Lees 2208 keer Laatst aangepast op donderdag, 25 april 2024 18:48
Log in om reacties te plaatsen