dinsdag, 17 september 2024 00:22

Dutch Black Stories

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ontdek op speelse wijze de details van de Nederlandse geschiedenis, en ontdek dat sommige momenten een donker randje hebben.

Beschrijving van de activiteit

Nederland kent een rijke geschiedenis, vol met belangrijke gebeurtenissen en invloedrijke historische figuren. Veel van deze figuren zijn vereeuwigd in straatnamen, maar vaak weten we weinig over hun volledige achtergrond. Met dit spel willen we daar verandering in brengen. Op een interactieve en spannende manier gaan we samen onderzoeken wat er gebeurde in het verleden en krijgen we inzicht in de complexiteit van deze verhalen.

Dit spel is geïnspireerd op het populaire spel Black Stories. Het werkt eenvoudig: de spelleider leest een situatie voor van de voorkant van de kaart, waarbij iets mysterieus, angstaanjagends of schokkends centraal staat. Op de achterkant staat de oplossing, die alleen de spelleider mag lezen. De spelers gaan vervolgens als detectives aan de slag om te achterhalen wat er precies is gebeurd.

De spelers stellen ja/nee-vragen om de puzzel op te lossen. Het is aan de spelleider om deze vragen enkel met 'ja' of 'nee' te beantwoorden, waardoor de spelers gedwongen worden om creatief en strategisch te werk te gaan.

Als explorers zijn de spelers vrij om zelf historische figuren of verhalen uit te kiezen die ze willen onderzoeken. Om de start te vergemakkelijken, zijn er al enkele Dutch Black Stories voorbereid.

Andere onderwerpen nog uitwerken:

  • JP Coen. Nootmuskaat monopolie. Geweldadig optreden op Bandan.
  • Batavia handelspost.
  • Invoering van geld om ruilhandel te bestrijden.

1. De West-Indische Compagnie en de driehoekshandel

Situatie (voorkant kaart):
Een schip vaart over de Atlantische Oceaan, zwaar beladen met goederen. De bemanning weet dat de reis gevaarlijk is, maar de winst die hen wacht is enorm. Op de terugweg zal het schip een heel andere lading aan boord hebben. Wat is er precies aan de hand?

Oplossing (achterkant kaart):
Dit schip maakt deel uit van de beruchte driehoekshandel, georganiseerd door de West-Indische Compagnie (WIC). De WIC was verantwoordelijk voor het vervoeren van tot slaaf gemaakte Afrikanen naar de Amerika’s, waar ze op plantages werkten. Het schip vertrok vanuit Nederland naar West-Afrika met goederen zoals textiel en wapens, ruilde deze voor mensen, en bracht hen naar plantages in Suriname, de Cariben en Brazilië. De winstgevendheid van de driehoekshandel was enorm, maar het menselijke leed was onvoorstelbaar. Op de terugweg vervoerden de schepen producten zoals suiker, tabak en koffie naar Europa, waar ze voor hoge prijzen werden verkocht.

2. De rol van Michiel de Ruyter in de slavernij

Situatie (voorkant kaart):
Een van de beroemdste zeehelden van Nederland, Michiel de Ruyter, wordt door velen geprezen om zijn moed en leiderschap op zee. Maar in een verre kolonie klinkt er een ander geluid. Een groep mensen is alles behalve blij met de komst van zijn schepen. Wat is er aan de hand?

Oplossing (achterkant kaart):
Michiel de Ruyter is een van de bekendste admiraals in de Nederlandse geschiedenis. Hij wordt vaak geprezen voor zijn heldendaden tegen de Engelse en Franse vloot. Minder bekend is dat De Ruyter ook betrokken was bij expedities om Nederlandse koloniën te beschermen, waaronder de slavenhandel. Hij voerde meerdere expedities naar West-Afrika uit om Nederlandse forten te verdedigen, die essentieel waren voor de slavenhandel. Deze forten werden gebruikt om tot slaaf gemaakte Afrikanen te verhandelen. Hoewel De Ruyter zelf niet direct slavenhandelaar was, speelde hij indirect een rol in het faciliteren van dit systeem.

3. Het koloniale verleden van de VOC in Indonesië

Situatie (voorkant kaart):
Een krachtige handelsorganisatie heeft het monopolie op specerijen in een verre archipel. Het leven van de lokale bevolking staat volledig in dienst van deze handel. De meesten hebben geen keuze en werken onder erbarmelijke omstandigheden. Wat gebeurt hier precies?

Oplossing (achterkant kaart):
De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) was een van de machtigste handelsorganisaties van de 17e eeuw en had een monopolie op de specerijenhandel in de Indonesische archipel. De VOC maakte grootschalig gebruik van geweld, slavernij en onderdrukking om hun winst te maximaliseren. In gebieden zoals de Banda-eilanden werden hele gemeenschappen uitgemoord of tot slaaf gemaakt om de controle over de nootmuskaatproductie te behouden. De VOC dwong lokale boeren om bepaalde gewassen te verbouwen, waarbij ze de opbrengsten grotendeels zelf in handen hielden. De koloniale overheersing van Indonesië duurde eeuwen, en de lokale bevolking leed enorm onder het Nederlandse gezag.

4. Suriname en de plantagesystemen

Situatie (voorkant kaart):
Diep in de jungle van een tropisch land werken duizenden mensen op uitgestrekte plantages. Ze zwoegen de hele dag onder de brandende zon. Sommigen proberen te vluchten, maar als ze worden gepakt, wacht hen een gruwelijke straf. Wat is er aan de hand?

Oplossing (achterkant kaart):
Suriname was in de 17e en 18e eeuw een belangrijke Nederlandse kolonie waar plantages voor suikerriet, koffie en katoen floreerden. Deze plantages werden draaiende gehouden door de arbeid van tot slaaf gemaakte Afrikanen. De omstandigheden op de plantages waren extreem zwaar; de werkdag was lang, de straffen waren hard en de levensverwachting kort. Veel slaven probeerden te ontsnappen en zich aan te sluiten bij de Marrons, gemeenschappen van gevluchte slaven diep in het binnenland van Suriname. De Nederlandse plantagehouders gingen ver om hun controle te behouden, inclusief wrede straffen en gewapende expedities om opstandige slaven te onderdrukken.

Met deze vier voorbeelden willen we inzicht geven in de duistere kanten van de Nederlandse geschiedenis, die vaak onderbelicht blijven. Elk verhaal biedt een puzzel die de spelers helpt om niet alleen de gebeurtenissen te begrijpen, maar ook om kritisch na te denken over de implicaties ervan voor het heden.

Na het spel een evaluatie. Het mes snijdt aan twee kanten. Er waren ook goede mensen. Niet iedereen wist ervan. Soms was het kiezen tussen twee kwaden.

Benodigd materiaal

  • Black Story kaartjes (met voor en achterkant)
  • Spelregels

Tips

Speel dit spel rond een kampvuur setting.

Aanvullende informatie

Lees 174 keer Laatst aangepast op zaterdag, 28 september 2024 10:27
Log in om reacties te plaatsen