zondag, 08 september 2024 14:56

Levend Bevermonopoly

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Ontdekken dat iedere omgeving vergelijkbare bekende gebouwen en een eigen geschiedenis heeft.

Beschrijving van de activiteit

Stuiter is bij Noa op bezoek en ziet er een gekleurd bord met allemaal vlakjes en foto's liggen. Noa legt uit dat Stanley voor haar een monopolybord gemaakt met afbeeldingen uit de omgeving van alle inwoners van Hotsjietonia, zo kan je bij iedereen op bezoek en over hun huis leren. 'Dat is leuk om met alle inwoners te doen' roept Stuiter. 

Verschillende straten/buurten/dorpen waar de bevers vandaan komen hebben een geschiedenisachtergrond of te maken met bekende personen en bekende objecten. 

Vooraf aan deze activiteit is het leuk om bekende objecten in de woonomgeving van de leden te onderzoeken zoals hun basisschool, monumenten zoals een molen of groot (kerk)gebouw in die buurt, speelplaats en bv park/bos. In totaal zijn er 16 afbeeldingen nodig als koppel vanuit iedere omgeving. Deze afbeeldingen kan je door te printen vanuit streetview of foto's te (laten) maken (door bv ouders). 

Maak de vier zijden van een monopolybord na in de ruimte van het gebouw of rond een plein of veld. Dit doe je door met 8 x2 vellen gekleurd papier 'straten' en met wit papier met 'kansvelden' te maken. Hang of leg deze in twee tweetallen met daartussen een kansveld aan iedere zijde van een ruimte. In de hoeken leg je de 'start', 'op bezoek/op je kamer', 'vrij parkeren' en 'ga naar start'. 

Bedenk een aantal -snelle- opdrachten en kansopties die onderdeel worden van de kanskaarten. 

Het spel gaat hetzelfde als jeugdmonopoly. De bevers gooien met een grote dobbelsteen hoeveel velden ze naar voren mogen stappen. De bevers zijn zelf een pion, de bever beweegt, de leiding gooit de dobbelsteen naar de bevers die aan de beurt is. Als een bever op die plaats aankomt dan kunnen ze die 'kopen' met monopolygeld. Laat de bever die er woont er iets over vertellen. Uiteindelijk gaat het erom wie de meeste straten gekocht heeft als alle straten verkocht zijn. 

Een uitdagender variant is dat de straten gekocht worden voor een hoger bedrag (bv 4 euro) en krijgen dan geld (bv 1 euro) opleveren als er iemand anders opkomt. Uiteindelijk gaat het dan om wie de meeste euro's heeft na twee rondes / als alle straten verkocht zijn. 

Benodigd materiaal

  • 16 vellen gekleurd papier, 2 per kleur (8 kleuren)
  • Kanskaarten (te maken)
  • Kansvelden (te maken op wit papier)
  • Hoekvelden (te maken op wit papier)
  • 16 fotos van bekende gebouwen/plekken in de leefomgeving van bevers
  • Grote dobbelsteen
  • Monopolygeld (1 en 2 euro)

Veiligheid

Zorg voor een veilige omgeving waar voldoende ruimte is voor bevers om te bewegen en te gooien met de dobbelsteen.

Tips

  • Maak de kanskaarten interactief door er een snelle opdracht aan te koppelen (bv hoeveel bevers hebben een das om, wijs een ander aan die de volgende beurt twee keer mag gooien enz)
  • Bij een grote bevergroep kan je ook in koppels werken waarbij ze omstebeurt gooien en lopen. 

Aanvullende informatie

Lees 193 keer Laatst aangepast op zaterdag, 28 september 2024 09:31
Log in om reacties te plaatsen