zondag, 13 november 2022 15:35

Bepaal het energielabel van jullie clubhuis

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Bewustwording van de energieprestatie van het eigen clubhuis.

Beschrijving van de activiteit

Energielabels worden aan allerlei zaken toegekend in de vorm van letters (A is energiezuinig, G is dat niet). Ook aan gebouwen kun je een energielabel hangen en hierdoor kun je zien of er nog iets te winnen valt op het gebied van energieprestatie.

Een energielabel wordt toegekend op 3 categorieen:

  • Energiebehoefte in kWh per m2 per jaar.
  • Primair fossiel energiegebruik.
  • Aandeel hernieuwbare energie.

Meer weten? https://nl.wikipedia.org/wiki/Energielabel

Probeer zo goed mogelijk te achterhalen wat het energielabel van jullie clubhuis is. Is er een stichting die het pand beheerd? Win informatie bij hen in!

Nu je weet welke energielabel jullie clubhuis heeft heb je waarschijnlijk ook gezien in welk aspect het meeste energieverlies zit. Probeer daarom advies uit te brengen over het energiezuiniger maken van jullie clubhuis!

Wil je het wat praktischer aanpakken? Zet binnen een rookmachiene aan en sluit alle ramen en deuren. Zie je nog rook naar buiten komen, dan zit daar het "energielek".
Doe weer alle ramen en deuren dicht (nadat de rook uit het pand is getrokken) en zet de verwarming uit. Meet hoe snel de temperatuur zakt, dit zegt iets over de isolatie van jouw clubhuis.

Benodigd materiaal

  • Clubhuis
  • Rekenmachiene
  • Rookmachine

Veiligheid

Besluiten jullie een "energielek" te gaan dichten en moet er geklust worden? Overleg dan met de beheerders van jullie pand of jullie dat kunnen doen, of dat er een professional nodig is.

Tips

Aanvullende informatie

Lees 571 keer Laatst aangepast op zondag, 01 oktober 2023 12:33
Log in om reacties te plaatsen