zondag, 24 juli 2022 15:07

Ikke's minituin

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Leren over ecosystemen

Beschrijving van de activiteit

Ikke is aan het rondscharrelen bij de Talaab poel  en is in zijn tuin bezig als Mowgli en Shanti aan komen lopen. Shanti is daar graag in de tuin. Er zijn zoveel planten en dieren waar zij naar kan kijken, ruiken en soms planten mag proeven.

Ikke legt uit dat een tuin een ecosysteem is, een omgeving waarin planten, dieren, bacterien en schimmels met elkaar samenleven. Hoe meer verschillende soorten, hoe groter de biodiversiteit, hoe gezonder het ecosysteem.

Binnen het ecosysteem tuin kun je verschillende biotopen aantreffen. Een biotoop is een type landschap met een eigen karakter, zoals een grasveld, bloemenborder, houtwal, vijver, groep struiken, rotstuin, kruidentuin, fruitbomen, een stapel boomstammetjes.

Elke biotoop zorgt voor een karakteristieke leefomgeving en trekt bepaalde diersoorten aan. Takkenstapels zijn ideaal voor egels, muizen en vogels om in te nestelen. Bijen en vlinders komen af op bloemen met nectar en stuifmeel. In een grote eik kunnen wel 800 verschillende diersoorten voorkomen, waaronder veel insecten en vogels.

Mowgli en Shanti mogen van Ikke een eigen minituintje maken, bijvoorbeeld in een hoekje van de tuin of wip één tegel eruit. Je kunt ook een bak of bloempot als basis nemen.

Ikke begint met een laagje tuinaarde. Ondertussen bedenkt hij hoe zijn tuintje eruit moet komen te zien, alles in miniatuur: Kiezelsteentjes zijn rotsblokken, kleine takjes een stapel boomstammen, een beetje water stelt een vijver voor.

Hij zoek buiten naar verschillende kleine mosjes, steentjes, stukjes boomschors en laagblijvende plantjes. Graaf (als dat mag) miniplantjes voorzichtig uit met wat grond eromheen, zodat de wortels niet beschadigen. Plant de miniplantjes in je minituintje en voeg de verschillende elementen toe.

Elke week gaan Mowgli en Shanti even langs om te kijken welke diertjes zijn minituintje komen bezoeken.

Benodigd materiaal

  • Tuinaarde,
  • Natuurlijke materialen zoals
    • Mos,
    • Steentjes,
    • Boomschors,
    • Miniplantjes

Aanvullende informatie

Lees 622 keer Laatst aangepast op zondag, 24 juli 2022 15:42
Log in om reacties te plaatsen