maandag, 31 augustus 2015 02:00

Rupsenvraat

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

De deelnemers moeten, geblinddoekt en gebonden achter elkaar, zo snel mogelijk een kort parcours op open terrein afleggen, zoals een rups

Beschrijving van de activiteit

Voor de bevers: Er loopt een rups in de tuin van Rozemarijn. Over de grond, over een takje, weer over de grond, over een dikkere tak. Stuiter volgt hem. De rups eet van blaadjes en takjes.

De groepen (ploegjes van 5 à 6 personen) nemen plaats achter de startlijn. Voor elke groep ligt het benodigde materiaal klaar. Na het startsein neemt elke groep het dikke touw dat dient als ruggengraat. Elke speler bindt zich met het kleine touw hieraan vast. Vervolgens blinddoeken alle spelers van de groep zich (behalve de voorste) en begeeft de rups zich over het spelterrein in de richting van het afgebakend stukje "bos". De rups moet een aantal hindernissen nemen (bijvoorbeeld over een omgevallen boom kruipen, onder een net kruipen dat op de grond ligt …). In het bos aangekomen, zoekt de rups een boom die ze kan aantasten. Een boom is aangetast door rupsenvraat als er een blinddoek om geknoopt is. Een boom die al aangetast is, mag niet meer gebruikt worden. Zo gaat de rups verder tot ze al haar blinddoeken kwijt is. Omdat de rups steeds beter kan zien, wordt ze sneller en beweeglijker. De rups die het eerst al haar blinddoeken kwijt is, loopt nu zo snel mogelijk terug naar de startlijn, klaar om vlinder te worden.

Bij het eind van het spel moet je er uiteraard op toezien dat alle blinddoeken opnieuw verzameld worden en niet in het bos achterblijven

Benodigd materiaal

  • Blinddoeken (per groepje: één minder dan het aantal spelers)
  • Materiaal om een hindernis op te bouwen in open terrein (speel hierbij zoveel mogelijk in op de plaatselijke mogelijkheden)
  • Per groep een dik touw
  • Per speler een klein touwtje

Tips

  • Je kan de inkleding specifieker maken door namen van vlinders en bomen te gebruiken die veelvuldig voorkomen in het bos waar jij speelt (berkenspanner, eikenpage, sleedoornpage, populierenpijlstaart, wilgenhoutvlinder, lindenpijlstaart … )
  • Met bevers is dit een leuk spel om zonder blinddoeken te spelen.
Lees 2299 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 13:57
Log in om reacties te plaatsen