woensdag, 30 december 2020 15:02

Bas Bos helpt de vrienden van Ikki

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Hoor je ’s avonds wel eens wat geritsel en gesnuif in de tuin? Dikke kans dat er een egel rondscharrelt. Zodra het begint te schemeren, worden egels wakker en gaan ze op zoek naar voedsel. Helaas gaat het niet zo goed met de egel. Uit tellingen blijkt dat er steeds minder egels voorkomen in Nederland. Help dus de egels weer in  aantal te groeien.

Thema introductie bevers

Bas bos vraagt aan de bevers: Hoor je ’s avonds wel eens wat geritsel en gesnuif in de tuin? Dikke kans dat er een egel rondscharrelt. Zodra het begint te schemeren, worden egels wakker en gaan ze op zoek naar voedsel. Helaas gaat het niet zo goed met de egel. Uit tellingen blijkt dat er steeds minder egels voorkomen in Nederland.

Thema introductie welpen

Ikke scharrelt verdrietig bij de talaab poel. Hoor je ’s avonds wel eens wat geritsel en gesnuif in de tuin? Dikke kans dat er een egel rondscharrelt. Zodra het begint te schemeren, worden egels wakker en gaan ze op zoek naar voedsel. Helaas gaat het niet zo goed met de egel. Uit tellingen blijkt dat er steeds minder egels voorkomen in Nederland.

Beschrijving van de activiteit

Met zijn stekels kan de egel zich goed verdedigen tegen poezen en marters. Maar in het verkeer is hij kwetsbaar. Per jaar gaan er zo’n 135.000 egels dood in het verkeer! Ze kunnen je hulp dus goed gebruiken. Als hun leefgebied groot genoeg is, hoeven ze geen drukke wegen over te steken om op zoek te gaan naar eten. Je kunt de egel helpen door je tuin slim in te richten en ze een beetje te verwennen.

Laat natuur het werk doen

Onze tuinen zijn vaak veel te netjes voor de egel. Maak in jullie tuin een hoekje waar je bladeren en takken laat liggen. Daar komen insecten op af die weer een lekker hapje vormen voor de egel.

Egelhuis

Ook hun winterslaap houden egels graag in een rommelhoekje van je tuin. Zorg dus voor een plek waar ze beschermd en ongestoord hun holletje kunnen maken. Sommige egels houden van meer luxe en maak je blij met een egelhuis. Die kun je kant-en-klaar kopen, maar ook makkelijk zelf maken.

Tunneltjes en trapjes

Je kunt het leefgebied van de egel vergroten door een verbinding te maken met de tuin van je buren of het plantsoen naast je huis. Voor de egel is een kleine opening in de schutting (13 bij 13 cm), of een trappetje vaak al genoeg.

Geen melk

Zijn er egels in de buurt of in je tuin? Zet wat egelvoer, meelwormen of katten- of hondenbrokken neer. Geen melk, daar krijgen ze diarree van!

En de belangrijkste tip: laat ze verder lekker met rust!

Benodigd materiaal

Afhankelijk van de aanpassingen in de leefomgeving van de egels die je wil doen

Tips

Aanvullende informatie

Lees 1129 keer Laatst aangepast op zondag, 19 maart 2023 14:43
Log in om reacties te plaatsen