zaterdag, 07 november 2020 16:39

Vogelsnacks maken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Het maken van verschillende vogelsnacks

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Bij Bas Bos en Rebbel zijn altijd een heleboel dieren te vinden. In de herfst zijn er vaak veel vogels die hun buikje vol eten aan al het lekkers dat Rebbel voor het klaar maakt. Rebbel verteld aan stuiter dat de verschillende vogels ook verschillende dingen eten: Voor zaad etende vogels zoals mezen kun je vetbollen, pindasnoeren of vogel pindakaas ophangen. Of strooi zaden mix (bijvoorbeeld tarwe, haver, zonnebloempitten, lijnzaad) op een voederplank. Er zijn ook vogels die vooral insecten eten, zoals het roodborstje en winterkoninkje. Die kun je universeel voer van dierlijke oorsprong geven (dat koop je in de dierenwinkel), meelwormen of ongekookte havermout. Insecteneters eten het liefst van de grond. Een merel en zanglijster zijn meer fruiteters. Voer ze gewelde krenten en rozijnen, bessen, fruit, schillen en klokhuizen op de grond."

Thema introductie welpen

Marala, Mor en Chil zitten bij de Talaab poel. Hier is een verzamelplaats voor alle vogels die zich hier in de herfst klaarmaken voor de winter. Mowgli vind die verschillende vogels altijd een mooi gezicht. Chil verteld dat niet elke vogel het zelfde eet: Voor zaad etende vogels zoals mezen kun je vetbollen, pindasnoeren of vogel pindakaas ophangen. Of strooi zaden mix (bijvoorbeeld tarwe, haver, zonnebloempitten, lijnzaad) op een voederplank. Er zijn ook vogels die vooral insecten eten, zoals het roodborstje en winterkoninkje. Die kun je universeel voer van dierlijke oorsprong geven (dat koop je in de dierenwinkel), meelwormen of ongekookte havermout. Insecteneters eten het liefst van de grond. Een merel en zanglijster zijn meer fruiteters. Voer ze gewelde krenten en rozijnen, bessen, fruit, schillen en klokhuizen op de grond.

Het spel

De makkelijkste manier om met jeugdleden ‘vetbollen’ te maken zonder heet vet is met vogel-pindakaas (zie tips) als basis.

 1. Gevulde appel: Snij een appel doormidden, draai een schroef bovenin, hol de appel in het midden uit. Meng vogelzaad door de pindakaas en vul de appel ermee. Hang buiten op met een touwtje aan de schroef.
 2. Gevulde dennenappel: Leg een dennenappel op de verwarming tot de schubben open staan. Bind een touwtje aan de bovenkant. Vul de dennenappel met pindakaas (met een lepel of mesje) tussen de schubben en rol de dennenappel door vogelzaad. Eventueel kun je nog stukjes appel tussen de schubben klemmen. Hang buiten op aan het touwtje.
 3. Wc-rolletje: smeer het rolletje aan de buiten-kant in met pindakaas en rol door vogelzaad. Je kunt het rolletje om een tak schuiven.

Benodigd materiaal

 • Appel,
 • Mes,
 • Schroef,
 • Vogelpindakaas,
 • Vogelzaad,
 • Touwtje,
 • Dennenappel,
 • WC rolletje

Tips

Neem alleen pindakaas zonder zout, die geschikt is voor vogels.

Deze activiteit heeft betrekking op het duurzame ontwikkelingsdoel: Doel 15 Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit.

Lees 1695 keer Laatst aangepast op vrijdag, 29 oktober 2021 09:05
Meer in deze categorie: « Halloween Restaurant Pietenjacht »
Log in om reacties te plaatsen