Print deze pagina
woensdag, 07 oktober 2020 09:50

Regenboog bladeren

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Spelen met mooie herfstbladeren

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Stuiter is met Bas Bos het bos in gegaan. Stuiter vind het in de herfst erg mooi in het bos en speelt graag met alle bladeren. Stuiter wil graag weten waarom er inn de herfst de groene bladeren van bomen verkleuren ze worden geel, oranje, rood of bruin. Daarna vallen ze van de boom. Bas Bos verteld dat dit komt omdat de bomen zich aan het voorbereiden zijn op de winter. In de winter, wanneer de temperatuur lager is dan 5 graden celcius, kunnen boomwortels geen water meer uit de grond opnemen. Om te voorkomen dat er in de winter kostbaar water verdampt via de bladeren, laten bomen in de herfst hun bladeren vallen. Dat is dus om uitdroging te voorkomen. De bladeren verkleuren omdat de boom de bladgroenkorrels uit de bladeren terughaalt, afbreekt en opslaat als wintervoorraadje voedingsstoffen. Als de groene kleur uit het blad verdwijnt, komen de andere kleuren tevoorschijn die er al onder zaten.

Thema introductie welpen

Bagheera zit bij de Talaab poel Hier heb je een heel mooi uitzicht over de plas en de bomen en stuiken in de omgeving. In de herfst verkleuren de groene bladeren van bomen en worden ze geel, oranje, rood of bruin. Daarna vallen ze van de boom. Dat komt omdat de bomen zich aan het voorbereiden zijn op de winter. In de winter, wanneer de temperatuur lager is dan 5 graden celcius, kunnen boomwortels geen water meer uit de grond opnemen. Om te voorkomen dat er in de winter kostbaar water verdampt via de bladeren, laten bomen in de herfst hun bladeren vallen. Dat is dus om uitdroging te voorkomen. De bladeren verkleuren omdat de boom de bladgroenkorrels uit de bladeren terughaalt, afbreekt en opslaat als wintervoorraadje voedingsstoffen. Als de groene kleur uit het blad verdwijnt, komen de andere kleuren tevoorschijn die er al onder zaten.

Het spel

Regenboog bladeren: Ga met de jeugdleden naar een plek waar veel afgevallen bladeren te vinden zijn in verschillende herfstkleuren.

De jeugdleden verzamelen herfstbladeren en sorteren deze op kleur in 5 stapels: een stapel groene, gele, oranje, rode en bruine bladeren. Maak dan met elkaar van de bladeren een grote regenboog op de grond.

Benodigd materiaal

Plek met veel herfstbladeren

Lees 996 keer Laatst aangepast op woensdag, 07 oktober 2020 09:55

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen