maandag, 22 juni 2020 21:42

Wereldse pannenkoeken

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Denk je dat pannenkoeken oer-Hollands zijn? Dan heb je het mis. Over de hele wereld worden variaties gemaakt en gegeten. De recepten hiervan zijn eens wat anders dan je gewend bent.

Beschrijving van de activiteit

Buttermilk pancakes: Verenigde Staten en Canada

We trappen af met een klassieker: de kleine, dikke pancake stack die aan de Amerikaanse ontbijttafel wordt gegeten. De original is natuurlijk de buttermilk pancake.

Scallion pancakes: China

Oorspronkelijk uit Noord-China en supergeliefd door de FavorFlav-redactie. Deze pannenkoeken zijn gemaakt met lenteui en dip je in sojasaus.

Panukakku: Finland

Uit deze grote ovenpannenkoeken worden meerdere porties gesneden. Het wordt gegeten bij het ontbijt met bijvoorbeeld fruit of bacon.

Banh Xeo: Vietman

De Vietnamese versie van een pannenkoek is hartig en dankt zijn naam aan het sissen van de pan wanneer het beslag erin gaat. Hier lees je hoe je het zelf kan maken. In het beslag gaat rijstmeel en kurkumapoeder.

Kaiserschmarrn: Oostenrijk

Dat de Oostenrijkse versie bijna nationaal erfgoed is, blijkt wel uit dit recept op de officiële website van Oostenrijk. De smaak heeft ook wat weg van wafels.

Crêpes: Frankrijk

Kan natuurlijk niet missen: de Franse Crêpes. Van Nutella tot Franse kaas, alles kan erin.

Uttapam: India

Uttapam is een gerecht uit Zuid-India en het deeg wordt gemaakt van onder andere basmatirijst. Het wordt gegeten als snack of ontbijt.

Okonomiyaki: Japan

Deze hartige pannenkoek vul je met waar je maar zin in hebt. Heb je leftover kip, of vis over van gister? Geen probleem, het is allemaal lekker.

Kue Dadar Gulung: Indonesië

Deze pandan pannenkoekjes met kokosvulling moet op ieders must bake list. Receptuur is uit eigen kring dus het is gegarandeerd lekker, beloofd.

Cachapas: Venezuela en Colombia

Deze cheezy lekkernij is gemaakt van maar drie ingrediënten: masa harina, mais en natuurlijk kaas. Supermakkelijk en snel te maken dus. Masa harina is Mexicaans maismeel waar ook taco’s van worden gemaakt.

Apam Balik: Maleisië

Net zo gek op pindakaas als wij zijn? Dan is Apam Balik echt iets voor jou. Hij is dubbelgevouwen en de vulling is een combi van pinda en suiker. Het wordt verkocht als streetfood.

Raggmunk: Zweden

In Zweden eten ze hun pannenkoeken als een combinatie tussen rösti en een pannenkoek. Er zit wortel en tijm doorheen en zo maak je hem.

Fluffy Hotcakes: Japan

Tricky om te maken, maar als het lukt heb je de meest fluffy pannenkoek ooit als eindresultaat. Hier is een recept.

Dutch baby: Verenigde Staten

Een Dutch baby heeft niks met Nederland te maken en wordt ook wel German pancake genoemd. Daar komt de verwarring dus vandaan, het blijft moeilijk. Oorspronkelijk komt deze luchtige ovempannenkoek uit Seattle. Huh?

Benodigd materiaal

Pannenkoeken beslag. Zie elk individueel recept

Veiligheid

Pas op voor allergieën 

Lees 108 keer Laatst aangepast op dinsdag, 23 juni 2020 11:48
Log in om reacties te plaatsen

Mijn Scouting

Mijn Scouting-login vergeten of aanvragen

Activiteitengebied

InternationaalVeilig & Gezond

Duur

30 min - 1 uur

Groepsgrootte

Individueel1-8 personen8-15 personen15 of meergroepsactiviteit

Leeftijdsgroep

7-11 welpen11-15 scouts15-18 explorers18-21 roverscouts

Locatie

BinnenBuitenRondom het clubhuis1,5meter

Voorbereidingstijd

5-15 min