woensdag, 17 juni 2020 18:47

Rozemarijns voel bingo of voel memory

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Beschrijving van de activiteit

Rozemarijn heeft net boodschappen gedaamn maar heeft hiermee een spel voor Stuiter mee bedacht. Op een groot veld, of in een stukje bos zijn dozen verstopt. In elke doos is een gat gemaakt, waar net een hand door kan. De doos is verder helemaal dicht, zodat je niet kunt zien wat er in zit.

De bevers krijgen per groepje een bingokaart. Op deze bingokaart zijn in vakjes van boven naar beneden levensmiddelen gesmeerd. De bedoeling is dat de groepjes op zoek gaan naar de dozen. Als ze een doos gevonden hebben, voelt een bever met zijn of haar hand in de doos. Als de bever denkt dat hetgeen in de doos hetzelfde is als in het bovenste vakje van de bingokaart, dan haalt de bever een beetje uit de doos en smeert dit naast het eerste vakje. Bedoeling is dus om dezelfde te zoeken.

Daarna volgt vakje 2 etc.

Om het spel moeilijker te maken kan de leiding tussen door de dozen van plaats verwisselen.

Memory variant: elk kind krijgt een stukje papier waarop een levensmiddel gesmeerd is. Het kind gaat op zoek naar een doos, voelt wat erin zit. Als het denkt dat dit hetzelfde is als op het papiertje, smeert het wat er naast op papiertje. Daarna bij leiding een nieuw papiertje halen.

Benodigd materiaal

  • Schoendozen met deksel of andere dozen die je dicht kunt vouwen.
  • Smeerbare levensmiddelen: jam; stroop, pindakaas, chocopasta, boter, vla, yoghurt, smeerworst, smeerkaas, kruidenkaas, fritessaus, tomatenketchup etc.
  • Stevig papier of karton om bingokaarten of memory kaarten van te maken.
  • Stift om vakjes te tekenen op het karton.
  • Schaar of mes of gat in de doos te maken.

Veiligheid

  • Let op met allergieën van de kinderen.
  • Let op datum van levensmiddelen en kies dingen die eetbaar zijn. Kinderen zijn snel geneigd om hun vingers af te likken.
  • Let op of er geen wespen of andere dieren op de dozen af komen en er in vliegen. (om steken te voorkomen bij voorkeur in seizoen doen dat er weinig wespen e.d. zijn)

Tips

  • Bij de bingo een volwassenen mee laten gaan met de groepjes, die in de gaten houdt dat ze inderdaad op de volgorde van hun bingokaart zoeken.
  • Let bij het maken van de bingokaarten er op dat de verschillende levensmiddelen in verschillende vakjes zijn. Om te voorkomen dat alle groepjes op zoek zijn naar hetzelfde levensmiddel. Bijv. bij groepje 1 zit jam in vakje 1, bij groepje 2 zit jam in vakje 2 etc.
  • Als je memory variant doet, zorg dan dat je genoeg kaartjes hebt, zodat elk kind elk soort levensmiddel kan zoeken. Het is handig om van te voren de namen van de kinderen op de kaartjes te schrijven. Bij het uitdelen van de kaartjes op letten dat je niet alle kinderen hetzelfde kaartje tegelijk geeft. Om te voorkomen dat ze allemaal tegelijk naar de jam op zoek gaan bijvoorbeeld.
  • Bij voorkeur buiten doen, dan is knoeien niet zo erg. En van te voren en na afloop handen wassen. (tussendoor mogen vingers afgelikt worden.
Lees 1120 keer Laatst aangepast op donderdag, 18 juni 2020 14:09
Log in om reacties te plaatsen