maandag, 25 mei 2020 00:23

Parachutespelen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Op een leuke manier samen spelen met een spelparachute, samenwerking en coördinatie oefenen. 

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Fleur kleur heeft een grote parachute waarmee je superleuke spelletjes kunt spelen.

De activiteit

Met een spelparachute kan je superleuke spelletjes spelen. Een parachutespel kan je afhankelijk van de grootte van de parachute met ongeveer 8 tot 30 personen spelen. Hieronder verschillende parachutespelen.

Berg ontdekken

Op een persoon na kruipt iedereen onder de parachute. De persoon buiten de parachute moet de berg beklimmen, de berg naar binnen gaan of de bergen van dichtbij gaan onderzoeken. Onder de parachute kan je ook personen van plaatsen laten verwisselen, de persoon er buiten kan op de tast dan een door een (ook) buitengebleven spelbegeleider aangewezen persoon raden. 

Iglo

Breng de parachute in een vlotte beweging helemaal omhoog en hou de parachute vast. Alle spelers doen één stap naar het midden en trekken de parachute achter zich langs over het hoofd naar beneden. Ga vervolgens bij elkaar op de grond zitten onder de parachute en trek daarbij de rand van de parachute achter je rug langs onder je bips. Zo zit iedereen onder de parachute alsof je samen in de iglo zit.

Plafond

Breng de parachute zo hoog en gespannen mogelijk boven de hoofden. Zo vorm je samen een plafond. Je kan eventueel de parachute loslaten en proberen in de lucht te houden. Tip, zet een stapje vooruit terwijl je hem omhoog brengt.

Parachute Loop

Met elkaar beweeg je de parachute helemaal omhoog en omlaag. Omstebeurt laat je een van de personen de parachute loslaten en aan de buitenkant rond de parachute terug naar zij/haar plek rennen. Dit kan je ingewikkelder maken door meerdere personen verdeeld over de verschillende zijdes of iedereen gelijktijdig rond te laten rennen.

Paddenstoel maken

Breng de parachute enkele malen omhoog en omlaag. In het begin ga je zonder loslaten met zijn allen naar het midden en weer naar buiten lopen. De parachute vormt dan een soort kapje. De ronde erna laat iedereen hem op het hoogste punt los. Loop dan allemaal naar het midden. De groep vormt zo de stam en de zwevende parachute de hoed van de paddenstoel.

Kwal nadoen

Breng in een vlotte beweging de parachute zo hoog mogelijk, en loop met het omhooggaan mee een paar stappen naar binnen. Als de parachute op zijn hoogst is trek je de randen voor je uit naar de grond, en vervolgens in een paar stappen terug naar buiten.

Oversteken

Met elkaar beweeg je de parachute helemaal omhoog en omlaag. Omstebeurt laat je een van de personen onder de parachute door overlopen. Dit kan je ingewikkelder maken door meerdere personen of iedereen gelijktijdig naar de andere kant te laten oversteken. Andere varianten zijn door de personen te nummeren of kleuren van kledingstukken te gebruiken om personen voor het overlopen aan te wijzen. Het is lastiger te maken door ballen of voorwerpen (bijvoorbeeld memory- of kwartetkaartjes) onder de parachute te leggen die ze moeten oppakken en meenemen.

Open zee

Verschillende effecten die op de zee lijken kan je nadoen:

  • Wave, één persoon steekt zijn handen omhoog. Daarna de persoon links van hem en zo verder.
  • Windsnelheden: zachter of harder schudden met de parachute, de golfbewegingen begin je met kracht 1 gehurkt vlak bij de grond en bij twaalf springen de deelnemers mee omhoog.
  • Over water lopen, iemand loopt op sokken over de kabbelende zee naar de overzijde
  • Duiken, eronder en overzwemmen terwijl de groep het water nadoet* Badeendjes over de golven laten zwemmen

Haaien

Iedereen zit met zijn benen onder de parachute. Alsof we pootje baden in de zee, we maken golven door de parachute met de benen op en neer te bewegen. Eén persoon wordt aangeduid als haai en die kruipt onder de parachute. De haai gaat op zoek naar voedsel, als hij/zij twee lekkere benen gevonden heeft dan wordt het slachtoffer getikt of aan de benen onder de parachute getrokken. Dat mag best dramatisch met wat geluid ;) Let op, de haaien mogen alleen kruipen of tijgeren. Je kan de haai nu laten omwisselen of doorgaan met meerdere haaien. Het spel stopt als er niet genoeg pootjesbaders meer zijn.

Kat en muis

Een persoon is de kat, een ander is de muis. De rest staat rond de parachute verspreid en houden deze vast. Het midden van de parachute mag de grond raken. De "muis" gaat onder de parachute en de "kat" loopt (zonderschoenen) bovenop de parachute. De "kat" probeert de "muis" te vangen. De muis mag lopen waar ze wil zolang ze maar onder de parachute blijft. Als de kat de muis heeft gevangen, worden er nieuwe spelers gekozen

Parachute Ball

Verdeel de groep in twee teams. Deze teams zijn verdedigers of aanvallers. Beide teams verdelen zich rond de parachute. De aanvallers moeten de bal in het midden door de opening krijgen. De verdedigers zullen dit verhinderen. Hiervoor mogen ze alleen de parachute omhoog en omlaag bewegen. Na een punt willende de rollen om.

Meerdere ballen

Verdeel de groep in twee of meer teams. De teams krijgen die elk 1 bal (of meerdere ballen) toegewezen. De  teams staan aan dezelfde kant naast elkaar rond de parachute. De bedoeling is dat de bal(len) van het ene team aan de andere kant van de parachute rollen en geen ballen van andere teams doorlaten aan de eigen kant.Langs de rand rollenDe groep pakt de parachute op heuphoogte vast. Het is de bedoeling om de bal langs de rand van de parachute te laten rollen. Dit doe je door met de parachute een voortgaande spiraalvormige golfbeweging (wave) te maken. Dit effect krijg je door de bal op de parachute naar jou toe te laten rollen door de parachute te latenzakken. Als de bal langs geweest is ga je terug omhoog. De uitdaging zit in het langs de rand de bal te laten rollen, daar is balcontrole voor nodig en dus samenwerking. Deze opdracht kan je moeilijker maken door de parachute op hogere hoogtes te houden.

Lanceren

De groep pakt de parachute op heuphoogte vast. Het is de bedoeling om een bal met de parachute te lanceren en op te vangen. Dit doe je door een bal in het midden van de parachute te rollen. Iedereen zakt door de knieën zodat de parachute de grond raakt. De lancering krijg je door de bal met de parachute op een teken van de spelleider gelijktijdig omhoog te komen. Maak een beweging alsof je een laken uitslaat zodat vanuit het midden de bal gelanceerd wordt. Met dezelfde beweging kan je na het opvangen de bal opnieuw lanceren.

Benodigd materiaal

Spelparachute (Legerkledingwinkels, op Marktplaats.nl spel/gymmaterialenwinkels).

Veiligheid

  • Laat bij het rondrennen alle kinderen dezelfde kant uitrennen
  • Let bij het oversteken op dat kinderen goed kijken naar elkaar en niet naar de parachute

Tips

  • Zie spelen afzonderlijk.
  • Als je geen parachute hebt kan men je ook een heel groot stuk landbouwplastic zeil, laken of een aantal aaneengenaaide lakens gebruiken.
Lees 4025 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 11:58
Log in om reacties te plaatsen