dinsdag, 19 mei 2020 14:30

Met aandacht in de natuur

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Waarom / doel van de activiteit

Luisteren, voelen en kijken wat er in de natuur is.

Beschrijving van de activiteit

Thema introductie bevers

Stuiter loopt naar het huis van Bas Bos en Rebbel en belt aan. Er wordt niet open gedaan. Zijn ze niet thuis? Stuiter loopt rond het huis en ziet Bas Bos en Rebbel op de grond liggen in hun tuin. Wat doen die daar? Stuiter loopt zachtjes naar hen toe en gaat ook op de grond liggen. Wat is het stil en toch is er van alles te horen: de vogeltjes. En te voelen: de warmte van de zon. Ook is er van alles te zien: de wolken in de lucht.

Thema introductie welpen

Baloe en Mowgli zitten tegen een boom aan en luisteren naar de geluiden om hen heen: de vogeltjes, de wind. Ze voelen de warmte van de zon.

De activiteit

Zoek een rustige plek rond het clubgebouw, in een park of in een bos. De deelnemers zitten of liggen  op de grond (op het gras of op een kleedje). Iedereen is stil. Doe je ogen dicht. Wat hoor je? (Bijvoorbeeld het ruizen van de bladeren, vogels). Wat voel je? (de wind op je gezicht, je armen, de warmte van de zon). Als je ogen weer open doet of open houdt, wat zie je? (Bijvoorbeeld wolken in lucht, vogels, eekhoorntjes, vlinders, struiken, bomen).

Laat aan de deelnemers zien wat de bedoeling is door het voor te doen. Ga zelf rustig zitten of liggen en vertel wat je hoort, voelt en ziet. Vertel dat je het nu hardop doet, maar dat zij het straks alleen denken en er later met elkaar over kunnen praten.

Vertel de deelnemers hoe lang de activiteit ongeveer zal duren en dat je hen vertelt, wanneer de activiteit afgelopen is en ze dus weer mogen praten. Dan weten de kinderen dat het niet ‘eeuwig’ zal duren. Pas de tijd van stil zijn aan aan de leeftijd van de deelnemers. Bevers kunnen korter stil zijn dan welpen.

Na afloop van deze activiteit kan je aan de deelnemers vragen wat ze gehoord, gezien en gevoeld hebben. Je kan er met elkaar over praten.

Je kan de deelnemers er ook een tekening of collage van laten maken.

Benodigdheden

 

eventueel kleedjes of matjes

Veiligheid

Zoek een rustige plek, zonder mierennesten e.d.

Tips

Pas de tijd van stil zijn aan aan de leeftijd van de kinderen. Bevers kunnen korter stil zijn dan welpen.

Lees 1070 keer Laatst aangepast op zondag, 06 februari 2022 11:56
Log in om reacties te plaatsen